Ο Χριστιανοδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου, Όλε βον Μπουστ ανακοίνωσε ότι παραιτείται χωρίς να εξηγήσει τους λόγους παρά περιορίστηκε να δηλώσει ότι αφήνει εγκαίρως το αξίωμά του για να επιτρέψει στον διάδοχό του να προετοιμαστεί ενόψει των εκλογών που θα γίνουν το 2012 στο Αμβούργο.

Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχασε άλλον ένα σημαντικό υποστηρικτή της, με την ανακοίνωση του Χριστιανοδημοκράτη δημάρχου του Αμβούργου, Όλε βον Μπουστ, ότι παραιτείται. Είναι ο έκτος αξιωματούχος του κόμματος της Άγκελα Μέρκελ που φεύγει από το πολιτικό προσκήνιο τον τελευταίο χρόνο.
Ο Όλε βον Μπουστ αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για την Καγκελάριο καθότι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αξιωματούχους της συντηρητικής παράταξης στη Γερμανία και εθεωρείτο πυλώνας ισχύος για την ίδια, την τελευταία δεκαετία, στο Αμβούργο, μία από τις 16 ομοσπονδιακές πολιτείες της Γερμανίας.

Αναλυτής της συντηρητικής εφημερίδας Welt am Sonntag έγραψε σχετικά: «”Ίσως να μην ήταν δίκαιο να κατηγορηθεί η καγκελάριος για όλες αυτές τις απώλειες, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν έκανε ό,τι έπρεπε για να κρατήσει στην ομάδα τους παίκτες-κλειδιά, και η απάντηση είναι : όχι δεν το έκανε».