Ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Σούκρι Γάνεμ, δεν έχει αποσκιρτήσει, αντίθετα με τις φήμες για το αντίθετο, και εργάζεται μυστικά για την κυβέρνηση του Λίβυου ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, με στόχο να διατηρήσει τους δεσμούς της με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως δήλωσαν πηγές από δυτικές εταιρείες.

Μία πηγή της λιβυκής αντιπολίτευσης και μία πηγή από μία διεθνή πετρελαϊκή εταιρεία δήλωσαν ότι ο Γάνεμ ζήτησε να συναντηθεί με εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών την προηγούμενη εβδομάδα στην Τυνησία για να συζητήσουν τα συμβόλαιά τους.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν έχουν καταφέρει να εργαστούν στη Λιβύη τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της εξέγερσης εναντίον του Καντάφι. Ο Γάνεμ ήθελε να τις διαβεβαιώσει ότι τα συμβόλαιά τους δεν θα ακυρωθούν εξαιτίας αυτού και ότι θα γίνουν σεβαστά στο μέλλον, δήλωσε η πηγή της λιβυκής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση της Λιβύης είχε ανακοινώσει την προηγούμενη Πέμπτη ότι ο Γάνεμ δεν έχει αποσκιρτήσει, αλλά ότι πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τυνησία και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες «για να συνεχίσει την εργασία του».

Όμως ο τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών, Μούλντι Κέφι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι πιστεύει πως ο Γάνεμ δεν εργάζεται πλέον για την κυβέρνηση του Καντάφι και ότι διαμένει σε ένα ξενοδοχείο στο νησί Ντζέρμπα.

Πηγές από τις πετρελαϊκές εταιρείες Royal Dutch Shell Plc, Total, BP Plc, Statoil και OMV αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποί τους δεν έχουν συναντηθεί πρόσφατα με τον Λίβυο υπουργό Πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία δεν έχει αποφασίσει αν θα στείλει μαχητικά ελικόπτερα στη Λιβύη. Οι εξεγερμένοι θα ανοίξουν γραφείο εκπροσώπησης στο Παρίσι, ενώ η Ιορδανία αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.