Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών άρχισαν στα επιτελεία των κομμάτων διεργασίες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Παρ’ όλο που κανένα από τα κόμματα δεν ανακοίνωσε οτιδήποτε για τις διεξαγόμενες συζητήσεις, πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ για επανεκλογή στην προεδρία της Βουλής θεωρείται δεδομένη.
Ωστόσο, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού που θα τον υποστηρίξουν, διαθέτουν ισοψηφία με όλα τα άλλα κόμματα, δηλαδή μόνο 28 ψήφους.
Για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, απαιτείται πλειοψηφία 29 εδρών στην πρώτη ψηφοφορία, κατά την οποία πρέπει να αναμένεται ισοψηφία.
Στη δεύτερη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία δύο πέμπτων των παρόντων βουλευτών και στην τρίτη απλή πλειοψηφία.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκτούν ρυθμιστικό ρόλο τα μικρότερα κόμματα, το Ευρωπαϊκό Κόμμα με δύο έδρες και το Κίνημα των Οικολόγων με μία έδρα, που χρειάζονται προκειμένου να εκλεγεί άλλος υποψήφιος, μαζί με τις 20 ψήφους του ΔΗΣΥ και τις 5 της ΕΔΕΚ.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης απέφυγε σήμερα να αποκαλύψει τις αποφάσεις του κόμματός του για την προεδρία της Βουλής, αναφέροντας ότι θα κοινοποιηθούν την ώρα που πρέπει.
Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αύξηση του εκλογικού ποσοστού του κόμματός του, σχεδόν κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και την ανάδειξή του σε πρώτο κόμμα, αλλά είπε ότι προβληματίζεται για το μεγάλο ποσοστό αποχής, που έφθασε στο 21.27%.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι μια κατ’ αρχήν συζήτηση για την προεδρία της Βουλής έγινε σήμερα στη Γραμματεία της Κεντρικής επιτροπής, ενώ μεθαύριο θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο και την Παρασκευή η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Σημείωσε, επίσης, ότι παρά τις εικασίες δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψηφίου. Ο κ. Κυπριανού απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να γυρίσουν -όπως είπε- από κοινού σελίδα, με επιδίωξη τη διαμόρφωση καλύτερων δεδομένων όσον αφορά τις σχέσεις των πολιτικών και τη συνεργασία τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έγινε από πλευράς ΑΚΕΛ προκαταρτική προσέγγιση του Κινήματος Οικολόγων, το οποίο με τη μοναδική έδρα που διαθέτει μπορεί να αναδειχθεί σε αποφασιστικό παράγοντα για την εκλογή του προέδρου της Βουλής.
Τα δύο επικρατέστερα σενάρια ως προς τη στάση των Οικολόγων είναι: Πρώτον, οι Οικολόγοι να υποστηρίξουν το Μάριο Καρογιάν, ο οποίος μαζί με τις 19 ψήφους του ΑΚΕΛ και τις 9 ψήφους του ΔΗΚΟ, εξασφαλίζει 29 ψήφους και εκλέγεται. Στο δεύτερο σενάριο, οι Οικολόγοι επιλέγουν αποχή, με αποτέλεσμα και πάλι, την εκλογή του Μάριου Καρογιάν.
Πέραν της υποψηφιότητας Μάριου Καρογιάν, σχεδόν βέβαιη θεωρείται και η υποψηφιότητα του προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.
Ο εκ των στελεχών του Κινήματος Δώρος Θεοδώρου δήλωσε ότι ο Γιαννάκης Ομήρου θα διεκδικήσει σίγουρα την Προεδρία της Βουλής. Σε περίπτωση υποψηφιότητας του κ. Ομήρου, θα επιδιωχθεί η υποστήριξη του ΔΗΣΥ, του ΕΥΡΩ.ΚΟ. και των Οικολόγων.
«Κλειδί» θεωρείται η στάση που θα τηρήσει ο ΔΗΣΥ, δεδομένου ότι η προοπτική υποψηφιότητας του προέδρου του Κόμματος Νίκου Αναστασιάδη θεωρείται μάλλον απομακρυσμένη.
Ένα από τα πιθανότερα σενάρια για τη στάση του ΔΗΣΥ είναι η τήρηση αποχής σε μια κίνηση αποφυγής αντιπαραθετικής στάσης, στο πλαίσιο της πολιτικής του κόμματος για επιδίωξη ευρύτερης συναίνεσης ανάμεσα στα κόμματα για το εθνικό θέμα και την οικονομία.
Η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία θα συνέλθει η Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τη νέα της σύνθεση.