Ο Κριστόφ Ρόζεμπεργκ, επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουγγαρία, αποφάσισε το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και επισήμανε ότι η Βουδαπέστη δεν θα μπορεί να εκταμιεύει ποσά από το υφιστάμενο πακέτο στήριξης μέχρι να γίνει αναθεώρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα για την περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων, μέτρα τα οποία πρέπει να περάσουν μέσα από τον προϋπολογισμό του 2011 και αυτό έχει επιφέρει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

Η χώρα καλείται να καλύψει κενό ίσο με το 0,3% του ΑΕΠ στο φετινό προϋπολογισμό. Ο Ρόζεμπεργκ σημείωσε για το θέμα: «Αυτό το κενό θα πρέπει πραγματικά να γίνει η ευκαιρία για να αρχίσει η υλοποίηση μέτρων που θα είναι αναγκαία ώστε να επιτευχθεί ο στόχος στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Όταν θα επιστρέψουμε την επόμενη φορά, εκτός αν έλθουμε την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κάνει πρόοδο στο θέμα του προϋπολογισμού του 2011 και αυτός θα είναι ένας πολύ σημαντικός προϋπολογισμός».

Ο απεσταλμένος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το ταμείο δεν έχει συζητήσει την πιθανότητα μίας νέας συμφωνίας για τη στήριξη της Ουγγαρίας το 2011 και το 2012. «Γνωρίζουμε τι λέγεται, αλλά στις συναντήσεις μας δεν φθάσαμε σε αυτό το σημείο, διότι προφανώς χρειάζεται να επιλύσουμε πολιτικά θέματα και αυτά δεν έχουν λυθεί», ξεκαθάρισε.