Η αναστολή των συζητήσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ με την Ουγγαρία σημαίνει ότι η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στα υπόλοιπα κονδύλια που προβλέπονται στο πλαίσιο του πακέτου των 25,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σήμερα χρησιμοποιούνται ως «δίχτυ ασφαλείας» μέχρι να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της οικονομίας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πάγωσαν το πρόγραμμα στήριξης που δημιουργήθηκε το 2008 για να διασωθεί η χώρα από την οικονομική κατάρρευση, προειδοποιώντας ότι η Βουδαπέστη πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα για να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
Αναλυτές εκτιμούν ότι όταν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, το ουγγρικό νόμισμα θα δεχθεί σημαντικές πιέσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί για την κατάσταση της οικονομίας στην Ουγγαρία, η οποία πάντως από τον περασμένο χρόνο έχει βγει στις αγορές και καταφέρνει να εξασφαλίζει δάνεια για την εξυπηρέτηση του χρέους της.
Το ΔΝΤ υποστήριξε ότι: «Σε ένα περιβάλλον όπου οι αγορές παρακολουθούν στενά τα κυβερνητικά ελλείμματα και τα επίπεδα του χρέους, οι στόχοι για το χρέος που είχαν ανακοινωθεί – 3,8% του ΑΕΠ το 2010 και κάτω από το 3%, το 2011 – παραμένουν το κατάλληλο αγκυροβόλιο για την απαραίτητη διαδικασία σύγκλισης και ελέγχου του χρέους και θα πρέπει να υπάρχει προσήλωση σε αυτούς, αλλά θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι…. Η βιώσιμη σύγκλιση προϋποθέτει σκληρά και σταθερά μέτρα, τα οποία οι αρχές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν».
Αντίστοιχα και ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι «Η Ουγγαρία έχει επιστρέψει σε θετικό δρόμο οικονομικής ανάπτυξης και τώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ελλείμματα επί του προϋπολογισμού στην ΕΕ. Καλωσορίζω τη δέσμευση των αρχών στον στόχο για το έλλειμμα του 2010. Ωστόσο η διόρθωση του σημαντικού χρέους μέχρι τον επόμενο χρόνο προϋποθέτει σκληρές αποφάσεις, κυρίως ως προς τις δαπάνες».
Από την πλευρά της Ουγγαρίας μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τους διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένων του ΔΝΤ και της ΕΕ καθότι η Ουγγαρία χρειάζεται το δίχτυ ασφαλείας του ΔΝΤ και της ΕΕ για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών από τους οποίους δανείζεται. Αλλά η χώρα παραμένει ευάλωτη εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους, το οποίο ανέρχεται στο 80% του ΑΕΠ και την ισχυρή εξάρτησή της από την εξωτερική χρηματοδότηση.