Αυστριακοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα ότι δεν έχουν κανένα λόγο να πιστεύουν ότι ο Λίβυος υπουργός Πετρελαίου, Σούκρι Γάνεμ έχει εισέλθει στη χώρα, παρόλο που το όνομά του εμφανίζεται στη λίστα επιβατών μίας πτήσης που έφτασε στη Βιέννη χθες Πέμπτη.

«Δεν έχουμε πληροφορίες που να τεκμηριώνουν ότι είναι εδώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών Πέτερ Λόνσκι-Τίφενταλ.

Η τύχη του Γάνεμ, βασικό στέλεχος της κυβέρνησης του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, παραμένει μυστήριο από την Τρίτη οπότε οι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν ότι έχει αυτομολήσει. Η λιβυκή κυβέρνηση πάντως έχει διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες.

Ένας εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι το όνομα του Γάνεμ βρισκόταν στη λίστα επιβατών μίας πτήσης που έφτασε στη Βιέννη χθες το πρωί. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν ο Λίβυος υπουργός ήταν στο αεροπλάνο ούτε και η προέλευση του αεροσκάφους.

«Το όνομά του ήταν στη λίστα επιβατών, όμως δεν μπορώ να πω αν βρίσκεται στην Αυστρία ή όχι», επεσήμανε ο Χάραλντ Νόσιλ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες ο Γάνεμ βρίσκεται στην Τυνησία.

«Γεγονός είναι ότι αν επιθυμούσε να εισέλθει στην Αυστρία μπορούσε, διότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην του το επιτρέψουμε», υπογράμμισε.

Η πρεσβεία της Λιβύης στη Βιέννη ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για το θέμα.

Ο Γάνεμ εργαζόταν στην έδρα του OPEC στη Βιένη για οκτώ χρόνια μέχρι το 2001 και δύο από τις κόρες του ζουν στην Αυστρία. Ο Νόσιλ πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι κόρες του έχουν την αυστριακή υπηκοότητα, επικαλούμενος τους νόμους προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο στη Λιβύη του Αυστριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νταβίντ Μπάχμαν, ο οποίος γνωρίζει τον Γάνεμ, η Βιέννη θα ήταν ένας λογικός προορισμός για τον Λίβυο υπουργό με δεδομένους τους δεσμούς του με την πόλη.