Στις προηγούμενες εκλογές του 2007, η γκέι κοινότητα της Τουρκίας είχε στηρίξει έμπρακτα το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του τούρκου πρωθυπουργού. Αυτή τη φορά, όμως, φαίνεται ότι τον εγκαταλείπει, αναφέρει σε δημοσίευμα της η «Wall Street Journal».

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, η οποία συντάχθηκε από τη διαδικτυακή πύλη haydiGAYri.com, το 45,5% των συμμετεχόντων εξέφρασαν την προτίμηση τους προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ακολουθεί με 31,3%.

«Ως κυριότερος λόγος της μεταστροφής είναι η δήλωση της υπουργού Γυναικών και Οικογενειακών Υποθέσεων Αλί Καγιάφ, η οποία πριν ένα χρόνο είχε δηλώσει ότι η ομοφυλοφιλία είναι μία αρρώστια και πρέπει να θεραπευτεί», αναφέρει η αμερικάνικη εφημερίδα.

«Το συγκεκριμένο σχόλιο από την Αλί Καγιάφ είναι ένας από τους κύριους λόγους γιατί το εκλογικό σώμα αλλάζει στάση. Ωστόσο, έχουμε αισθανθεί περισσότερη πίεση πρόσφατα. Ο ηλεκτρονικός μας ιστότοπος, για παράδειγμα, έκλεισε 2 φορές χωρίς καμία εξήγηση», αναφέρει στην εφημερίδα ο Οζάν, υπεύθυνος του σάιτ.