Αποφασισμένος να προχωρήσει στην εξάλειψη φαινομένων που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό, όπως αυτό της διαβόητης ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης «Ουγγρική φρουρά», εμφανίζεται ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του τρίτου σε δύναμη κόμματος στην ουγγρική Βουλή, «Γιόμπικ» (Κόμμα για μια καλύτερη Ουγγαρία), Γκάμπορ Βόνα, του οποίου εξωκοινοβουλευτική προέκταση συνιστά η οργάνωση αυτή.

Ανακινώντας το θέμα της νέας απαγόρευσης της Ουγγρικής Φρουράς – τη διάλυση της οποίας είχε αποφασίσει πριν έναν ακριβώς χρόνο η ουγγρική Δικαιοσύνη, η ίδια όμως επαναδραστηριοποιείται ως «κίνημα» – ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά πως ίδιος δεν θα εφησυχάσει, μέχρις ότου βρεθούν τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά της οργάνωσης αυτής, καθώς «η ύπαρξή της δεν συνάδει με τη δημοκρατία και το συνταγματικό σύστημα».

Ο κ. Ορμπάν επισήμανε πως δεν πρόκειται να επιτραπούν οι εκτός νόμου δραστηριότητες μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης ούτε και η παραβίαση από βουλευτές του ουγγρικού Κοινοβουλίου αποφάσεων ουγγρικών δικαστηρίων και ο ίδιος δεν πρόκειται να συμβάλει στην έξοδο της Ουγγαρίας από τους κανόνες της πολιτισμένης κοινωνίας.

Από τη συζήτηση με την ηγεσία του «Γιόμπικ» δεν μειώθηκαν οι διαστάσεις απόψεων, καθώς, όπως σημείωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, δεν πρόκειται στην περίπτωση της «Φρουράς» μόνον για μια παραστρατιωτική οργάνωση, αλλά για τον τρόπο σκέψης που βρίσκεται πίσω από αυτή.

Ερωτηθείς γιατί αποδέχτηκε πρόσκληση ενός εξτρεμιστικού κόμματος, όπως το Γιόμπικ, ο κ. Ορμπάν απάντησε πως, θα αντέβαινε στην πρακτική οικοδόμησης ενός συστήματος εθνικής συνεργασίας η μη αποδοχή πρόσκλησης ενός κόμματος που εξελέγη νόμιμα στη Βουλή της χώρας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος, Γκάμπορ Βόνα, επισήμανε πως σκοπός της πρόσκλησης ήταν η αναζήτηση από κοινού λύσης και συμβιβασμού για μια αποποινικοποίηση της Ουγγρικής Φρουράς, ώστε «οι Φρουροί να ζήσουν επιτέλους ήσυχα τα πολιτικά δικαιώματά τους της ελευθερίας», όμως, όπως πρόσθεσε, ο κ. Ορμπάν δεν έδειξε πρόθεση να εγγυηθεί αυτά τα δικαιώματα.