Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τον τρόπο αποδέσμευσης και ανακατανομής των περιουσιακών στοιχείων του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, τα οποία έχουν παγώσει σε διάφορες χώρες βάσει των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον ΟΗΕ. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι αυτά ότι δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να εξοπλίσουν καμία πλευρά στη σύγκρουση στη Λιβύη.
Εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών που αγωνίζονται κατά των δυνάμεων του Καντάφι για σχεδόν τρεις μήνες βρίσκονται σήμερα στην Ουάσινγκτον επιδιώκοντας να λάβουν κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι που έχουν δεσμευτεί στις ΗΠΑ, τα οποία υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 30 δισ. δολάρια.
«Οι διαδικασίες και οι όροι για την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων, όπως και οι στόχοι για τους οποίους θα δοθούν θα πρέπει να καθοριστούν σαφώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξέι Σαζόνοφ.
«Η διαδικασία της δρομολόγησής τους για ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να ελέγχεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Έχει θεμελιώδη σημασία να διασφαλίσουμε ότι οι οικονομικοί αυτοί πόροι δε θα χρησιμοποιηθούν για την παράδοση όπλων στη Λιβύη» προσέθεσε.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε σήμερα ότι η λύση στην εξέγερση στη Λιβύη θα πρέπει να στηρίζεται στην πολιτική δράση κι όχι μόνον στη στρατιωτική ισχύ.
«Η λύση στα προβλήματα στη Λιβύη είναι πολιτική, αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν μόνον με στρατιωτικά μέσα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο διάσκεψης που πραγματοποιείται στο Όσλο.
«Υποστηρίζουμε πάρα πολύ όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη Λιβύη» ανέφερε.
Η νορβηγική κυβέρνηση δεσμεύτηκε αυτήν την εβδομάδα να υποβαθμίσει το ρόλο της χώρας στις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη στις 24 Ιουνίου που θα λήξει η τρέχουσα τρίμηνη δέσμευσή της.