Οι συριακές αρχές κάλεσαν σήμερα τους πολίτες να απόσχουν από τις διαδηλώσεις την ώρα που οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές απευθύνουν έκκληση, μέσω του Facebook, για την «Παρασκευή της οργής» σε όλη τη χώρα.

«Υπό τις σημερινές συνθήκες το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους αδελφούς πολίτες να συμβάλουν αποτελεσματικά στη σταθερότητα και την ασφάλεια απέχοντας από διαδηλώσεις ή καθιστικές διαμαρτυρίες υπό οποιοδήποτε σύνθημα, χωρίς να έχουν λάβει την άδεια των αρχών», σύμφωνα με την ανακοίνωση που επικαλείται το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Οι «νέοι της συριακής εξέγερσης» έχουν απευθύνει έκκληση από χθες για την «Παρασκευή της οργής» σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Ντεράα, το προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ ‘Ασαντ.

Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών στις Βρυξέλλες που θα είναι αφιερωμένη στη Συρία, ο Πιέρ Βιμόν, το «δεξί χέρι» της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος για την υιοθέτηση κυρώσεων από την Ε.Ε. κατά των υπευθύνων της καταστολής στη Συρία.

Την ίδια ώρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για τη Συρία, ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ, να καταδικάσει την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων και να διενεργήσει έρευνα για τα βίαια επεισόδια.