Περισσότερους από 26 τόνους γάλακτος σε σκόνη μολυσμένους με μελαμίνη κατέσχεσε η κινεζική αστυνομία από παρασκευαστή παγωτού σε πόλη στα νοτιοδυτικά της χώρας.
Η εταιρία προμηθεύτηκε το γάλα από μία άλλη εταιρία το Μάρτιο, σε χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή της αγοράς.
Η σκόνη, η οποία παράγεται στην εσωτερική Μογγολία στο βορρά, αρχικά πουλήθηκε στην πρώτη εταιρία το 2009, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη ποσότητά της ήταν αλλοιωμένη όταν κατασχέθηκε.
Στην αγορά δεν διοχετεύτηκαν γαλακτοκομικά προϊόντα, που να έχουν παρασκευαστεί από την σκόνη γάλακτος καθώς η εταιρία έκλεισε για συντήρηση ρουτίνας λίγο αφότου αγόρασε τη σκόνη, προσθέτει το πρακτορείο.
Στελέχη τριών εταιριών κρατούνται ως ύποπτα για συμμετοχή στην υπόθεση.
Το 2008 τουλάχιστον έξι παιδιά πέθαναν και σχεδόν 300.000 αρρώστησαν από την κατανάλωση γάλακτος μολυσμένου με μελαμίνη.
Η μελαμίνη είναι μια βιομηχανική χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλαστικών και προστίθεται στο γάλα για να παραπλανήσει τους επιθεωρητές αναφορικά με την ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχονται σε αυτό.
Η Κίνα ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι τουλάχιστον το 20% των εγχώριων γαλακτοπαραγωγικών μονάδων θα χάσουν την άδεια λειτουργία τους μετά τους ελέγχους που έγιναν σε μονάδες παραγωγής φρέσκου και βρεφικού γάλακτος.
Τρία παιδιά πέθαναν αυτό τον μήνα αφού κατανάλωσαν γάλα μολυσμένο με νιτρικό άλας, σε μία υπόθεση την οποία η αστυνομία χαρακτήρισε σκόπιμη δηλητηρίαση.