Μόλις 98 εκατ. δολάρια, ποσό μικρότερο από το εν πέμπτο εκείνου που
είχε υποσχεθεί η διεθνής κοινότητα, έχει λάβει το Ταμείο για την Ανοικοδόμηση της Αϊτής. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που διευθύνει το ταμείο, μόνο η Βραζιλία, η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Γαλλία και η Κολομβία έχουν δώσει τα κεφάλαια που έχουν υποσχεθεί στην Αίτή.στο Ταμείο.

Η Αϊτή υπέστη τεράστιες καταστροφές από τον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή 220.000 ανθρώπων και πλέον.

Να σημειώσουμε πως η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε να παράσχει στην Αϊτή έως και 5 δις δολάρια σε βοήθεια. Από τα χρήματα αυτά, τα 500 εκατ. δολάρια επρόκειτο να διοχετευθούν στο Ταμείο για την Ανοικοδόμηση της Αϊτής, αλλά έξι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό έχει εκταμιευθεί μόλις το 19% του ποσού.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο γεγονός, η Πάμελα Κοξ, αντιπρόεδρος του τομέα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής
της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε χαρακτιριστικά, «Καλούμε αυτές τις χώρες να εγκρίνουν [την καταβολή] των χρημάτων το ταχύτερο δυνατόν ώστε να τα καταστήσουμε διαθέσιμα στην κυβέρνηση της Αϊτή. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Θα ήθελα να δω το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πριν την πρώτη επέτειο του σεισμού».