Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα μπορεί να έσπειρε τον τρόμο και τον πανικό -εντός και εκτός Ιαπωνίας- είχε όμως και μια… θετική πλευρά. Εγκαινίασε συζητήσεις για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη και αύξησε το συναγερμό στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ενάμιση μήνα μετά το «ιαπωνικό Τσέρνομπιλ», ένα αποκλειστικό δημοσίευμα της «Guardian» αποκαλύπτει τρία περιστατικά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της «Γηραιάς Αλβιώνας» από τον Φεβρουάριο.

Όλα τους, όπως αναφέρει σήμερα δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιοι υπουργοί και ερευνώνται ήδη από την Αρχή Πυρηνικής Ρύθμισης (ONR). Πρόκειται για:

– Διαρροή πλουτωνίου, πέντε φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, από έναν αγωγό εξαερισμού στις εγκαταστάσεις του Σέλαφιλντ.
– Μόλυνση των υπογείων υδάτων στο σταθμό του Τόρνες, κοντά στο Εδιμβούργο, με ραδιενεργό τρίτιο, από δύο αγωγούς που εμφάνισαν διαρροή.
– Βλάβη στο εφεδρικό σύστημα ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Χάρτλπουλ στις βορειοανατολικές ακτές της Αγγλίας.

Η έκθεση, που διέρρευσε στη βρετανική εφημερίδα και παραδόθηκε μεταξύ άλλων στον υπουργό Ενέργειας Κρις Χιουν και την υπουργό Περιβάλλοντος Κάρολιν Σπέλμαν, ενδέχεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα ανέγερσης νέων πυρηνικών σταθμών που έχει ήδη «παγώσει» μετά τη Φουκοσίμα.