Η Europol σε έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε λόγο περί επαυξημένου κινδύνου παρείσφρησης «τρομοκρατών» στην Ευρώπη μετά τις κρίσεις στη βόρεια Αφρική και στον αραβικό κόσμο.
«Τρομοκράτες» ενδέχεται να κρύβονται ανάμεσα στα κύματα των προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική που έχουν φθάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την κατάρρευση των αυταρχικών καθεστώτων στην Τυνησία και στην Αίγυπτο και το ξέσπασμα του πολέμου στη Λιβύη, εκτίμησε σήμερα η υπηρεσία συντονισμού των αστυνομιών των κρατών-μελών της ΕΕ, Europol.
Σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης εβδομάδας από την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περίπου 26.500 πρόσφυγες έχουν φθάσει στη Μάλτα από τα τέλη του Μαρτίου.
«Η τρέχουσα και η μελλοντική ροή μεταναστών που προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση ασφαλείας στην ΕΕ», ανέφερε η Europol στην ετήσια έκθεσή της για τις τρομοκρατικές απειλές στην Ένωση, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
«Άτομα που έχουν σκοπό να προβούν σε τρομοκρατικές ενέργειες θα μπορούσαν εύκολα να εισέλθουν στην Ευρώπη ανάμεσα στους μεγάλους αριθμούς των μεταναστών», υποστηρίζεται στο έγγραφο.
Στην περαιτέρω ανάλυσή της η Europol συμπεραίνει ότι τα πρόσφατα γεγονότα στη βόρεια Αφρική εξασθένισαν την αλ Κάιντα και τους συνεργάτες της στην περιφέρεια καταδεικνύοντας ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις μάλλον παρά οι τρομοκρατικές ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή καθεστώτων.
«Αυτή η σαφής αντίθεση σε αυτά που η αλ Κάιντα επέμενε ότι ήταν τα μόνα μέσα για να ηττηθούν τα οχυρωμένα καθεστώτα είναι πιθανό να αποβεί σε μια αξιοσημείωτη ανάσχεση για τις τρομοκρατικές οργανώσεις σε ό,τι αφορά την υποστήριξη (προς αυτές) και την στρατολόγηση (νέων μελών σ’ αυτές)», σύμφωνα με την έκθεση.
Πάντως αυτή η αισιόδοξη εκτίμηση μετριάζεται από την αναγνώριση ότι οι ισλαμιστές ενδέχεται να εκμεταλλευθούν τον εκδημοκρατισμό των κρατών της περιοχής για να προωθήσουν τους σκοπούς τους, ειδικά εάν η μετάβαση στη δημοκρατία αποδειχθεί δυσκολότερη του αναμενομένου.
«Εάν οι προσδοκίες των αραβικών λαών δεν εκπληρωθούν, μια συνέπεια μπορεί να είναι η αύξηση της υποστήριξης γι’ αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις και μια αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης, τόσο στη Βόρεια Αφρική (όσο) και αλλού», ανέφερε η Europol.
Συνολικά, η Europol ανέφερε ότι 179 ύποπτοι ως ισλαμιστές τρομοκράτες συνελήφθησαν στην ΕΕ το 2010, αριθμός που σηματοδοτεί αύξηση 50% σε σύγκριση με το 2009.
Σχεδόν οι μισές συλλήψεις σχετίζονταν με την προετοιμασία επιθέσεων εντός των συνόρων της ΕΕ, ενώ το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 10%. Σημειώνοντας ότι οι 20 από τις 45 τρομοκρατικές ενέργειες στις οποίες προέβησαν αριστερίστικες ή αναρχικές οργανώσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα, η Europol τόνισε ότι η οικονομική κρίση «συντελεί στις πολιτικές εντάσεις».
Δεν καταγράφηκαν τρομοκρατικές ενέργειες από ακροδεξιές οργανώσεις, αλλά η πιθανότητα μαζικής εισροής μεταναστών από τη βόρεια Αφρική θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στις ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις «να αποκτήσουν νέα ζωή, προκαλώντας πιο εκτεταμένο φόβο του κοινού όσον αφορά τη μετανάστευση», ανέφερε η Europol.