Ο απόστρατος κροάτης στρατηγός Άντε Γκοτόβινα καταδικάσθηκε σήμερα σε κάθειρξη 24 ετών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν το 1995 στην Κροατία εναντίον του σερβικού πληθυσμού.
«Η συμπεριφορά του Γκοτόβινα συνέβαλε σημαντικά στην κοινή εγκληματική επιχείρηση», δήλωσε ο δικαστής Αλφόνς Όριε στη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης στη Χάγη, όπου βρίσκεται η έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Ο απόστρατος κροάτης στρατηγός Ιβάν Τσέρμακ αθωώθηκε και ο τρίτος κατηγορούμενος, ο Μλάντεν Μάρκατς, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 18 ετών.
Άντε Γκοτόβινα διηύθυνε τη στρατιωτική επίθεση που είχε στόχο την ανακατάληψη της Κράινας, στη νότια Κροατία, τον τελευταίο θύλακο αντίστασης που κρατούσαν ακόμη το 1995 οι Σέρβοι της Κροατίας.
Οι τρεις απόστρατοι στρατηγοί, η δίκη των οποίων άρχισε στις 11 Μαρτίου 2008, κατηγορούνταν για φόνους, καταστροφές, λεηλασίες, απάνθρωπη μεταχείριση και καταναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμού προς τη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ή τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο μιας κοινής εγκληματικής επιχείρησης.
Οι Γκοτόβινα, Μάρκατς και Τσέρμακ, ο οποίοι είχαν δηλώσει αθώοι, είναι σύμφωνα με το κατηγορητήριο υπεύθυνοι για το θάνατο 324 αμάχων ή στρατιωτών που είχαν καταθέσει τα όπλα τους, καθώς και για τον εκτοπισμό 90.000 Σέρβων της Κράινας.
Τον Ιούλιο του 2010 είχαν ζητηθεί ποινές 27 ετών κάθειρξης σε βάρος του Άντε Γκοτόβινα, 23 ετών κάθειρξης σε βάρος του Μλάντεν Μάρκατς και 17 ετών κάθειρξης σε βάρος του Ιβάν Τσέρμακ.
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» την ετυμηγορία σε βάρος του απόστρατου στρατηγού Άντε Γκοτόβινα και ενός άλλου κροάτη στρατηγού από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, για το ρόλο τους στη διάρκεια του πολέμου του 1991-1995.
Για την Κόσορ, είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι δικαστές του ΔΠΔ θεώρησαν στην ετυμηγορία τους ότι οι κροάτες ηγέτες, στα τέλη του πολέμου, «έδρασαν στο πλαίσιο μιας κοινής εγκληματικής επιχείρησης, αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις του ΟΗΕ, μέλος του οποίου είναι η Κροατία».
«Οφείλω να πω ότι για την κροατική κυβέρνηση, αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε η πρωθυπουργός σε δήλωση που έκανε μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας από το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη.