Το υπό μολδαβική σημαία πλοίο «Αμάλθεια», το οποίο έχει μετονομαστεί από τους ακτιβιστές σε «πλοίο της ελπίδας» και το οποίο έχει ναυλώσει το φιλανθρωπικό ίδρυμα Καντάφι ζήτησε νωρίτερα άδεια ελλιμενισμού στην Αίγυπτο. Ωστόσο οι Λίβυοι οργανωτές της αποστολής επιμένουν το πλοίο να συνεχίσει την πορεία του προς τη Γάζα, για να μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ έχει απειλήσει, ότι θα ενισχύσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας απομακρύνοντας ή καταλαμβάνοντας το πλοίο «Ελπίς».

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε, ότι δόθηκε στο πλοίο άδεια ελλιμενισμού στον λιμένα Ελ Αρίς, όπου οι αρχές έχουν προγραμματίσει να ξεφορτώσουν το φορτίο των 2.000 τόνων τροφίμων και φαρμάκων για να μεταφερθούν οδικώς στη Γάζα.

Ο ίδιος όμως αξιωματούχος πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει συντονισμός μέχρι στιγμής με το πλοίο και πραγματικά δεν γνωρίζουμε ποιός είναι ο τελικός του προορισμός».

Οι Λίβυοι διοργανωτές της αποστολής ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπακούσουν στις εντολές του Ισραήλ να εγκαταλείψουν την περιοχή. «Το πλοίο συνεχίζει την πορεία του προς τη Γάζα και δεν υπάρχει απόφαση για αλλαγή πορείας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Καντάφι, Γιούσεφ Σαουάνι, ο οποίος έχει διοργανώσει την αποστολή βοηθείας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα διεθνή πρακτορεία από την Τρίπολη της Λιβύης.

«Το πλοίο έλαβε ένα τελεσίγραφο από τους Ισραηλινούς ότι πρέπει να εγκαταλείψει απόψε την περιοχή. Δεν πρόκειται να το πράξουμε. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία αποτελεί προσπάθεια παραπληροφόρησης και προσπάθεια εκπόνησης ενός σεναρίου που ταιριάζει στους Ισραηλινούς», πρόσθεσε ο Σαουάνι.