Ένα «πυρηνικό ατύχημα με τοπικές επιπτώσεις» ήταν η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα όπως ενημέρωσε επισήμως η Ιαπωνία τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Οι ιαπωνικές αρχές στην αναφορά τους προς την ΙΑΕΑ δηλώνουν ότι το ατύχημα ήταν μεγέθους 4 στην επτάβαθμη κλίμακα INES. Στην κλίμακα αυτή το 1 σημαίνει «ανωμαλία» ενώ το 7 υποδηλώνει «μεγάλο δυστύχημα». Μεγέθους 4 χαρακτηρίζονται τα ατυχήματα που έχουν «τοπικές» συνέπειες, όπως «μικρή έκλυση ραδιενεργού υλικού», σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η IAEA.

Ωστόσο, όλοι οι κάτοικοι που απομακρύνονται από την περιοχή της Φουκουσίμα ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια καθώς οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην καταστροφή που έχει προκληθεί.

Μολονότι η κυβέρνηση επιμένει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι χαμηλά διέταξε να εκκενωθεί μια περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Στα κέντρα εκκένωσης του πληθυσμού υπάλληλοι που φορούν λευκές μάσκες και ειδικά προστατευτικά ρούχα χρησιμοποιούν χειροκίνητα σκάνερ για να ελέγξουν τους νεοφερμένους για ραδιενέργεια.

Όσοι ζούσαν στην περιοχή που εκκενώθηκε ή υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορεί να είχαν εκτεθεί στη ραδιενέργεια διαχωρίζονταν από τους υπόλοιπους που απλώς αναζητούσαν καταφύγιο για να περάσουν τη νύχτα. Σε ένα από τα πρόχειρα καταφύγια, ένα γήπεδο του μπέιζμπολ της Κοριγιάμα, δεκάδες άνθρωποι κουκουλωμένοι με κουβέρτες προσπαθούσαν να κοιμηθούν.

Υπολογίζεται ότι 90.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους κοντά στην περιοχή της Φουκουγιάμα και οι αρχές ετοιμάζονται να μοιράσουν ιώδιο σε όσους έμεναν κοντά στο εργοστάσιο και μπορεί να έχουν εκτεθεί. Το ιώδιο βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Η έκρηξη προκάλεσε φόβους για τήξη του πυρήνα, όμως οι ειδικοί λένε ότι οι εικόνες που προβλήθηκαν υποδηλώνουν πως εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα μικρή ποσότητα ραδιενέργειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε από τη Γενεύη ότι ο κίνδυνος για την υγεία από τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία φαίνεται ότι είναι σχετικά μικρός. Ωστόσο, υποσχέθηκε ότι οι ειδικοί του είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τις ιαπωνικές αρχές, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.