Κορυφαίο στέλεχος του Λευκού Οίκου είπε στον πρόεδρο της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ «καλωσορίζουν»τις προτάσεις του για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα του και κάλεσε την αντιπολίτευση να συναινέσει στην έκκληση για διάλογο που απηύθυνε.
«Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην Υεμένη θα όφειλαν να αντιδράσουν εποικοδομητικά στην έκκληση του προέδρου Σάλεχ να ανοίξει ένας σοβαρός διάλογος για να τερματιστεί η τρέχουσα αναταραχή», είπε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για ζητήματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας Τζον Μπρέναν, ο οποίος είχε συνομιλία με το Σάλεχ.
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες Παρασκευή ανάμεσα σε υποστηρικτές της κυβέρνησης του Σάλεχ και αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά και απαίτησαν να παραιτηθεί αμέσως ο πρόεδρος απορρίπτοντας την προσφορά του για την κατάρτιση νέου Συντάγματος κι εκλογικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Μπρέναν επαίνεσε το Σάλεχ για την πρωτοβουλία του και σημείωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να απόσχουν από τη βία, ανέφερε ανακοινωθέν της αμερικάνικης προεδρίας.
«Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση μοιράζονται την ευθύνη για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση», είπε ο Μπρέναν στο Σάλεχ, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες επί εβδομάδες διαδηλώσεις στις οποίες έχουν βρει το θάνατο τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι. Ο Μπρέναν κάλεσε να υπάρξει δέσμευση «από όλες τις πλευρές. . . σε μια ανοικτή και διαφανή διαδικασία που θα ικανοποιήσει τα θεμιτά αιτήματα του λαού της Υεμένης και θα παράσχει μια ομαλή πορεία προς ένα ισχυρότερο και πλουσιότερο έθνος».
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών φοβάται ότι ενδεχόμενη ανατροπή του Σάλεχ θα δημιουργούσε “κενό” εξουσίας το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν ισλαμιστές εξτρεμιστές. Στη χώρα δρα η αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου.
Ο Σάλεχ πρότεινε να διεξαχθεί δημοψήφισμα εντός 2011 για νέο Σύνταγμα, το οποίο θα επανακαθορίσει σαφώς την διάκριση των εξουσιών μεταξύ προέδρου και κοινοβουλίου, την μετατροπή του πολιτεύματος σε κοινοβουλευτική δημοκρατία και την διοργάνωση εκλογών μετά από εθνικό διάλογο.
Η ανάμιξη των ΗΠΑ — στο πλαίσιο του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας — στην Υεμένη συνδέεται άρρηκτα με το Σάλεχ, ο οποίος κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας αφότου κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1978. Έγινε πρόεδρος της επανενωθείσας Υεμένης το 1990.