Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε δύο διαφορετικά σημεία του Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία, μεταξύ προτεσταντών και αστυνομικών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 27 ένστολοι.

Οι ταραχές ξέσπασαν κοντά σε σημεία της πόλης όπου ομάδες προτεσταντών που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στη Μεγάλη Βρετανία, ανάβουν κάθε χρόνο φωτιές καίγοντας ιρλανδικές σημαίες και φωτογραφίες πολιτικών από το στρατόπεδο των καθολικών που αγωνίζονται για την ενοποίηση της Ιρλανδίας.

Το πλήθος πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις ένστολοι, η κατάσταση των οποίων δεν εμπνέει κίνδυνο.

«Οι ταραχές άρχισαν στη συνοικία Μπρόντγουεϊ, στο δυτικό Μπέλφαστ, γύρω στις 23.45′ τοπική ώρα (01.35′ ώρα Ελλάδος) όταν περίπου διακόσιοι άνθρωποι άρχισαν να ρίχνουν χειροβομβίδες και μολότοφ» αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Ο αστυνομικός επιθεωρητής Μαρκ Χάμιλτον καταδίκασε τις ταραχές και τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία πριν αρχίσουν σήμερα όπως είναι προγραμματισμένο, οι μεγάλοι ετήσιοι εορτασμοί των προτεσταντών.

Το Σάββατο μια βόμβα κατέστρεψε μια γέφυρα στη Βόρεια Ιρλανδία σε μια επίθεση που η αστυνομία είπε ότι είχε στόχο αξιωματικούς της.