Σε συναγερμό βρίσκεται ο μισός πλανήτης μετά τον ισχυρό σεισμό 8,9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που σάρωσε την Ιαπωνία.
Σπίτια και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα που έφθαναν τα δέκα μέτρα σε ύψος και αυτοκινητόδρομοι καλύφθηκαν πλήρως από το νερό. Το τσουνάμι κάλυψε τεράστιες εκτάσεις στην παράκτια πόλη Σεντάι και τα τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν αυτοκίνητα και βάρκες να επιπλέουν στο νερό.

Ο σεισμός προκάλεσε τον κλυδωνισμό των ουρανοξυστών στο Τόκιο, στα νότια, όπου οι δρόμοι κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό ήταν γεμάτοι από κατοίκους της περιοχής που περίμεναν να βρουν ένα μέσο διαφυγής καθώς τρένα και λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν πριν από λίγο οι αρχές της Χιλής αλλά και του Γκουάμ, όπου οι παραλίες εκκενώθηκαν.

Ένα πυρηνικό εργοστάσιο τυλίχτηκε στις φλόγες προκαλώντας μεγάλη αγωνία, ενώ πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.

Νεότερος απολογισμός κάνει λόγο για 28 νεκρούς στη χώρα ενώ τριάντα ομάδες έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μεταβούν στην Ιαπωνία και να προσφέρουν βοήθεια, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Παρότι οι Ιάπωνες είναι συνηθισμένοι στους σεισμούς και η αντίδρασή τους χαρακτηρίζεται από αδιανόητη ψυχραιμία, υπήρξαν και στιγμές που ο πανικός κυριάρχησε.

Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι ξέσπασαν 14 πυρκαγιές στο Τόκιο μετά το σεισμό, ενώ στις φλόγες έχει τυλιχτεί και ένα διυλιστήριο στη Σίμπα, λίγο έξω από την πρωτεύουσα.

Μετά το σεισμό εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Τόκιο και πλήθη συγκεντρώνονταν μπροστά από τις οθόνες των τηλεοράσεων των καταστημάτων για να ενημερωθούν για το σεισμό.