Εκκενώνονται περιοχές στον Ειρηνικό Ωκεανό μετά το τσουνάμι που σάρωσε την Ιαπωνία ισοπεδώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Οι εκκενώσεις αφορούν τις Φιλιππίνες, τη Χαβάη, την Ταϊβάν, τις Νήσους Κουρίλες και της Νήσους Μαριάννες.

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι το πρώτο κύμα από το τσουνάμι αναμένεται να πλήξει την ανατολική ακτή μεταξύ 5 μμ και 7 μμ . Η προειδοποίηση αφορά τη Ρωσία, τις Νήσους Μαριάννες, τις Φιλιππίνες, το νησί Γκουάμ, την Ταϊβάν, τα Νησιά Μάρσαλ, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία και τη Χαβάη, μέχρι την Αυστραλία και τη νότια Αμερική. Οι περιοχές που έχουν εξαιρεθεί είναι η βόρεια Αμερική και ο Καναδάς.

Όπως είπε ο Ρενάτο Σόλιντουμ, διευθυντής του Ινστιτούτου, αναμένεται ότι το τσουνάμι θα έχει ύψος ένα μέτρο.

Η Διοίκηση της Ακτοφυλακής της Ταϊβάν ξεκίνησε ήδη να απομακρύνει κάποιους κατοίκους από την ανατολική ακτή της νήσου, αλλά δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των κατοίκων που απομακρύνθηκαν.

Κύματα ύψους ενός μέτρου ήδη έπληξαν τις Νήσους Κουρίλες απ΄όπου έχουν απομακρυνθεί 11.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στη Σαχαλίν. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τα επόμενα κύματα μπορεί να έχουν μεγαλύτερο ύψος.

Οι αρχές προειδοποίησαν τα πλοία να απομακρυνθούν από τα λιμάνια.

Οι αρχές της Χαβάης διέταξαν την εκκένωση των παράκτιων περιοχών, ενώ οι κάτοικοι στις Νήσους Μαριάννες, σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας, κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στη Ρωσία 11.000 άνθρωποι καλούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στην παρακάτω εικόνα απεικονίζεται η πρόβλεψη της Εθνικής Αρχής Ωκεανών και Ατμόσφαιρας σχετικά με το πού και πότε μπορεί να εκδηλωθεί τσουνάμι.