Την απόφαση της Γαλλίας να αναγνωρίσει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως το μόνο «νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού» χαιρέτισε σήμερα η λιβυκή αντιπολίτευση και ζήτησε από την Ε.Ε. να ακολουθήσει το παράδειγμα του Παρισιού.

«Η Γαλλία σπάει τον πάγο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το πρώτο καρφί στο φέρετρο του Καντάφι. Περιμένουμε να ακολουθήσει όλη η Ευρώπη», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, Μούσταφα Γεριάνι.

Αντίθετα το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana μετέδωσε επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών, πως η Λιβύη εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις σχέσεις με τη Γαλλία.

«Η Λιβύη θα σκεφτεί να διακόψει τις σχέσεις της με τη Γαλλία εξαιτίας των πληροφοριών που κυκλοφορούν για τη βλαβερή επέμβαση της Γαλλίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Εξάλλου το λιβυκό καθεστώς υποστήριξε σήμερα μέσω του επίσημου πρακτορείου του, λίγο μετά την αναγνώριση από το Παρίσι του Εθνικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης ως εκπροσώπου του λιβυκού λαού, ότι η αποκάλυψη ενός «σοβαρού μυστικού» θα επιφέρει την πτώση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, «ακόμη και την κρίση του από τη δικαιοσύνη σε σχέση με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του».

Η ανακοίνωση αυτή, η οποία μεταδόθηκε και από την επίσημη τηλεόραση, έγινε λίγο μετά την αναγνώριση από το Παρίσι του λιβυκού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο συνασπίζει την αντιπολίτευση στο καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και μετά την απόφασή του να στείλει προσεχώς πρεσβευτή στη Βεγγάζη.