Ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός Προεδρίας και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, τάσσεται κατά της διεξαγωγής οποιασδήποτε πολεμικής επιχείρησης κατά της Λιβύης, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου διπλωματικού μέσου.

Ο κ. Μπαγίς τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει «να πάρει μαθήματα από το ότι συνέβη στο Ιράκ». Ο Τούρκος υπουργός σημειώνει επίσης, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα διαλόγου και συγκατάβασης, με τη συμμετοχή και του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι.

Εν τω μεταξύ χθες ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αίγυπτο, σημείωσε ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της χώρας, έχει αναλάβει την ευθύνη, προκειμένου να υλοποιήσει τις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού.

Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Χουσείν Ταντάουι, ο οποίος ηγείται του Στρατιωτικού Συμβουλίου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο στρατός μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή μεταβατική πορεία της Αιγύπτου, μέσω της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, σε όλα τα επίπεδα.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τη διαχείριση μεγάλων οικονομικών ποσών, από την οικογένειά του.