Ισλαμιστικές ομάδες μπορεί να υφαρπάξουν την εξουσία εκμεταλλευόμενες τις εξεγέρσεις με αίτημα την δημοκρατία που εξαπλώνονται στον Αραβικό κόσμο και έχουν ήδη προκαλέσει την πτώση των καθεστώτων στην Τυνησία και την Αίγυπτο, υποστήριξε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάνι Αγιαλόν, στη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.

Για να αποτραπεί ένα σενάριο όπως αυτό του Ιράν, ο Αγιαλόν προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα να τείνουν το χέρι τους σε «γνήσιες» φιλοδημοκρατικές ομάδες, όπως το κίνημα της 25ης Ιανουαρίου που διοργάνωσε τις διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το μεγαλύτερο κίνημα της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου, χαρακτήρισε από τη μεριά του τις δηλώσεις του Αγιαλόν «καταφανή και ξεκάθαρη ανάμειξη σε ξένες υποθέσεις».

Ο Αγιαλόν επισημαίνει ότι «το Ισραήλ θα φέρει αντιρρήσεις αν η Μουσουλμανική Αδελφότητα πάρει μέρος στη μελλοντική κυβέρνηση (της Αιγύπτου) και θα εργαστεί ώστε να απαγορευθεί από την οργάνωση να πάρει μέρος στις επερχόμενες εκλογές».

Σε ανακοίνωση στον ιστότοπό της η οργάνωση αναφέρει ότι «έχει εδώ και καιρό αποκηρύξει τη βία».

Ο ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πάντως ότι το Ισραήλ δεν θα είχε πρόβλημα να συνεργάζεται με μία αιγυπτιακή κυβέρνηση την οποία θα υποστηρίζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, εφόσον η οργάνωση αποκηρύξει τον εξτρεμισμό.

«Για εμάς δεν παίζουν ρόλο οι τίτλοι, αλλά οι πολιτικές και αν οι πολιτικές είναι ειρηνικές, πιστεύω ότι θα είναι ευπρόσδεκτος οποιοσδήποτε αιγύπτιος εκπρόσωπος», δήλωσε ο Αγιαλόν.

Ο Αγιαλόν υπογράμμισε εξάλλου ότι οι εξεγέρσεις που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό αποδεικνύουν ότι η αραβοϊσραηλινή διένεξη δεν είναι το πιο σημαντικό ζήτημα της περιοχής.