Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νικολά Σαρκοζί ως προεδρεύοντα των G20 και όχι ως προέδρου της χώρας του, ο γάλλος πρόεδρος και ο τούρκος ομόλογός του είχαν συζητήσεις για τις… διαφωνίες τους επί του θέματος των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.
Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Τουρκίας Νικολά Σαρκοζί και Αμπντουλάχ Γκιουλ είχαν τρίωρη συνομιλία σήμερα στην Άγκυρα ενώ στη συνέχεια έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ως προς τις τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις ο Γκιουλ είπε πως η Τουρκία περιμένει από όλες τις χώρες της Ε.Ε. να δώσουν την ευκαιρία να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Σημείωσε πως η Τουρκία θα σεβαστεί τις αποφάσεις που θα λάβουν οι λαοί στις χώρες της Ε.Ε. αλλά όλοι πρέπει να βοηθήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η συνομιλία των διαπραγματεύσεων.
«Ανέφερα στον κ. Πρόεδρο ότι από το 1992 έχει να επισκεφθεί πρόεδρος της Γαλλίας την Τουρκία και όχι θα θέλαμε να τον φιλοξενήσουμε και ως Πρόεδρο της χώρας του» είπε ο Γκιουλ και τόνισε ότι ο Σαρκοζί εξέφρασε σχετική επιθυμία.
Ο τούρκος υπουργός είπε ότι συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντικές τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Αναφερόμενος στους δύο λόγους για τους οποίους δέχθηκε την πρόταση του τούρκου ομολόγου του να επισκεφθεί την Τουρκία, ο Σαρκοζί είπε: «Πρώτον πιστεύω στη σημασία του ρόλου που παίζει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο και ως πρόεδρος των G20, πρέπει να πω ότι για τη Γαλλία, η υποστήριξη της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική».
Ως προς την πρόσκληση του Γκιουλ, είπε πως επιθυμεί να επισκεφθεί την Τουρκία ως πρόεδρος της Γαλλίας, σημειώνοντας «ειδικά αν πρόκειται κατά την επίσκεψή μου να επισκεφθώ και την Κωνσταντινούπολη».
Ανέφερε ακόμη ότι έχει προταθεί στην Τουρκία απεριόριστη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, πράγμα που χαρακτήρισε ως «έκφραση της εμπιστοσύνης προς τη δημοκρατία στην Τουρκία».
Ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα «στα οποία δε συμφωνούμε», εννοώντας τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. «Προσπαθούμε να κατανοήσουμε, ο ένας τις κόκκινες γραμμές του άλλου και να χαράξουμε ένα δρόμο για το μέλλον. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να έχουν στενές σχέσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι ενώ η Γαλλία είχε υπογράψει την απόφαση για την ένταξη της Τουρκίας, ο ίδιος μετά την εκλογή του το 2007 δήλωσε πως η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα και δε θα έπρεπε να ενταχθεί, ο Σαρκοζί είπε: «Η απόφαση της Ε.Ε. ήταν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει κάποια απόφαση για την ένταξη». Είπε πως ο ίδιος δε θεωρεί σωστή την ένταξη, αλλά τόνισε πως πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι χρήσιμες.
Ο γάλλος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας «αν προσέξατε δεν έκανα κάποια δήλωση για το Κυπριακό, το οποίο έχει και αυτό κάποιο ρόλο στην όλη διαδικασία. Θα πρέπει να αναζητούμε συμβιβασμό και όχι αδιέξοδα».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη είπε πως είναι απαράδεκτη η συστηματική βία που ασκείται εναντίον του λαού της Λιβύης και ότι το θέμα απαιτεί σχετική έρευνα και τιμωρία. Τόνισε μάλιστα ότι επιτροπή του ΟΗΕ πρέπει να επιληφθεί και για όσους συνεχίζουν να συνεργάζονται με τον Καντάφι. Ο γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι πρέπει να συγκληθούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.