Η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη για τη Γαλλία μπορεί να συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης και προσφυγής στη δικαιοσύνη για την απομάκρυνση των πολιτών της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι την Παρασκευή θα διεξαχθεί σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ύστερα από πρωτοβουλία της Γαλλίας και «πολλών εταίρων από όλες τις ηπείρους».

«Μια απόφαση που τελεί υπό διαπραγμάτευση καταδικάζει απερίφραστα τη μαζική και απαράδεκτη βία που διαπράττεται στη χώρα αυτή. Θέτει τις λιβυκές αρχές ενώπιον των ευθυνών τους. Η βία αυτή μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Το σχέδιο απόφασης ζητεί την αναστολή της συμμετοχής της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Καλούμε όλους τους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ψηφίσουν την απόφαση αυτήΠρέπει να εξεταστούν όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στη διεθνή δικαιοσύνη» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το μόνο που μπορεί να αποφασίσει προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ παράλληλα ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ δεν αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση για ανθρωπιστικούς λόγους στη Λιβύη ώστε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πολιτών της από τη χώρα αυτή.

«Μεταξύ των σεναρίων που μελετώνται, θα μπορούσε να υπάρχει και μία κινητοποίηση στρατιωτικών μέσων για ανθρωπιστικούς λόγους, για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση πολιτών. Ωστόσο τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί», σχολίασε συγκεκριμένα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει φόβους για την πρόκληση ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λιβύη και έχει αποστείλει ειδικούς στα σύνορα της Τυνησίας και της Αιγύπτου με τη χώρα αυτή.