Οι γερμανοί συντηρητικοί αναμένεται να χάσουν την πόλη-κρατίδιο του Αμβούργου κατά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, σε μία ήττα-σύμβολο που θα αποτελεί μία κακή αρχή της κρίσιμης εκλογικής χρονιάς για την καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

Για την πρώτη από τις επτά τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις, όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν κατά κράτος ήττα για τον απερχόμενο δήμαρχο Κρίστοφ Αλχάους, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), επικεφαλής μόλις από το περασμένο καλοκαίρι της διοίκησης του μεγάλου αυτού λιμανιού της βόρειας Γερμανίας.

Όπως το Βερολίνο και η Βρέμη, το Αμβούργο είναι ταυτόχρονα πόλη και ένα από τα 16 κρατίδια της γερμανικής ομοσπονδίας. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Αγγελα Μέρκελ δεν εξασφαλίζει παρά το 23% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με το Politbarometer του τηλεοπτικού δικτύου ZDF.

Με ακριβώς το διπλάσιο ποσοστό (46%), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με υποψήφιο τον Ολαφ Σολτς, πρώην υπουργό Εργασίας του “μεγάλου συνασπισμού” της Μέρκελ (2007-2009), θα ξανακερδίσει αυτήν την πόλη στην οποία επικρατούσε επί 40 χρόνια.

Οι Πράσινοι, οι οποίοι σημειώνουν άνοδο σε εθνικό επίπεδο και σχημάτιζαν στο Αμβούργο συμμαχία με την CDU , αναμένεται να εξασφαλίσουν το 14,5% των ψήφων. Για τους φιλελεύθερους του FDP, εταίρους, από το φθινόπωρο 2009, της Αγγελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, το διακύβευμα είναι να ξεπεράσουν το όριο του 5% για να εισέλθουν στο τοπικό κοινοβούλιο.

Εδώ και εβδομάδες, οι συντηρητικοί διαβεβαιώνουν ότι η αναμενόμενη ήττα τους στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Γερμανίας δεν θα είναι η αρχή ενός Annus Horribilis για τη Μέρκελ. Και οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν.

Για την CDU, οι τοπικές εκλογές (της 27ης Μαρτίου) στη Βάδη-Βιρτεμβέργη είναι πολύ πιο σημαντικές”, δηλώνει ο Μίκαελ Γκρέβεν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

“Εάν χάσει τις εκλογές σε αυτό κρατίδιο, αυτό θα έχει επιπτώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, επιπτώσεις που δεν θα έχει το αποτέλεσμα του Αμβούργου”, λέει. Η CDU κινδυνεύει να χάσει το προπύργιο αυτό, η πρωτεύουσα του οποίου, η Στουτγάρδη, είναι η πόλη της Mercedes και της Porsche, και επί του οποίου κυριαρχεί εδώ και 58 χρόνια.

Η Αγγελα Μέρκελ έχει ήδη χάσει από τον Μάιο την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή (Bundesrat), που εκπροσωπεί τα ομόσπονδα κράτη, αλλά το παιγνίδι των ad hoc συμμαχιών τής επιτρέπει να προωθεί τα νομοσχέδιά της. Αυτό αναμένεται να τελειώσει, εάν χάσει και άλλα κρατίδια.

Το εκλογικό έτος θα τελειώσει τον Σεπτέμβριο στο Βερολίνο, όπου ο σοσιαλδημοκράτης Κλάους Βοβεράιτ απειλείται από τους Πράσινους.

“Στο Αμβούργο, το διακύβευμα είναι πάνω απ΄όλα τοπικού χαρακτήρα”, επιμένει ο απερχόμενος δήμαρχος Κρίστοφ ‘Αλχάους. “Πολλά πράγματα έχουν συμβεί από το καλοκαίρι και οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν μάλλον σε σχέση με ανησυχίες τοπικού χαρακτήρα, παρά σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική της καγκελαρίου”, λέει.

Και όμως, οι Πράσινοι αποφάσισαν να τον εγκαταλείψουν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της αντίθεσής τους προς την απόφαση της CDU σε εθνικό επίπεδο για την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών.

Προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών επί 40 χρόνια, το Αμβούργο, 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων, πέρασε στη δεξιά δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όταν εξακριβώθηκε ότι πολλοί από τους καμικάζι είχαν ζήσει στην πόλη αυτή επί σειρά ετών.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το στρατόπεδο των συντηρητικών κερδίζει κάπως έδαφος έπειτα από ένα καταστροφικό 2010, που σημαδεύθηκε από τις έριδες με τους φιλελεύθερους εταίρους τους στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η CDU εξασφαλίζει 35%-36% της πρόθεσης ψήφου, έπειτα από μία ιστορική βουτιά κάτω από το όριο του 30% το περασμένο καλοκαίρι.

Η καλή κατάσταση της υγείας της γερμανικής οικονομίας, η οποία κατέγραψε ανάπτυξη 3,6% το περασμένο έτος, επέτρεψε στην Αγγελα Μέρκελ να ανακάμψει.

Στο Αμβούργο πάντως, ο απερχόμενος δήμαρχος της CDU δεν χάνει τις ελπίδες του και δεσμεύεται να αγωνισθεί μέχρι την τελευταία στιγμή, “διότι οι έρευνες δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι αποφασίζουν την τελευταία στιγμή”.