Οξυμένοι είναι οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ιταλία μετά την απόφαση για άμεση παραπομπή σε δίκη του ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο «Καβαλιέρε» θα κληθεί να απολογηθεί τόσο για το αδίκημα συνέργειας σε εκπόρνευση ανηλίκων, όσο και για εκείνο κατάχρησης εξουσίας. Ο μεγιστάνας -πρωθυπουργός, δεν θέλησε ακόμη να προβεί σε επίσημες δηλώσεις. Ο υπουργός δικαιοσύνης, όμως, Αντζελίνο Αλφάνο, τόνισε ότι «η δικαστικός του Μιλάνου, με την απόφαση της, δεν έλαβε υπόψη της την αρμόδια επιτροπή της βουλής, που είχε αποφανθεί ότι η εισαγγελία της ιταλικής συμπρωτεύουσας, είναι αναρμόδια. Διακυβεύεται, τελικά, η αυτονομία, η κυριαρχία και η ανεξαρτησία του κοινοβουλίου».
Από την μεριά του, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Μπερλουσκόνι στη βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίτο πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο έργο της και θα αντισταθεί στην προσπάθεια παρέμβασης στις πολιτικές ισορροπίες της χώρας».
Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον Μπερλουσκόνι να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Στενοί συνεργάτες του «Καβαλιέρε» τονίζουν ότι σε αυτό το σημείο υπάρχουν δυο εναλλακτικές: η μία είναι να προσφύγουν οι συνήγοροί του στο εφετείο, υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο του Μιλάνου είναι αναρμόδιο και με την υπόθεση πρέπει να ασχοληθεί το ειδικό δικαστήριο για πολιτικούς.
Η άλλη εναλλακτική, αφορά την λεγόμενη «σύγκρουση αρμοδιότητας». Στην περίπτωση αυτή, το κοινοβούλιο μπορεί να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο, να αποφανθεί αν με το όλο σκάνδαλο «Ρούμπι Καρίμα», πρέπει όντως να ασχοληθεί το δικαστήριο του Μιλάνου ή το δικαστήριο για πολιτικούς.
Σε περίπτωση καταδίκης του Μπερλουσκόνι, αναλυτές αναφέρουν ότι «ο ιταλικός νόμος δεν προβλέπει υποχρεωτική παραίτηση, ενώ όλοι οι υπόδικοι πρέπει να θεωρούνται αθώοι μέχρι την τελική κρίση του Αρείου Πάγου».
Ωστόσο, ο «μίστερ τιβί» θα μπορούσε να εξαναγκασθεί σε παραίτηση εάν οι εισαγγελείς ζητήσουν τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, και οι δικαστές κάνουν δεκτό το αίτημά τους.