Ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι και η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσαν σήμερα τους Αιγύπτιους να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις έως ότου ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ παραιτηθεί, την ώρα που, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές έχουν κινητοποιηθεί στο Κάιρο και 400.000 ως 500.000 στην Αλεξάνδρεια.

Αξιωματούχος της αιγυπτιακής ασφάλειας υπολογίζει σε ένα εκατομμύριο τους διαδηλωτές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ενώ φωτορεπόρτερ του Γαλλικού υπολογίζει μεταξύ 400.000 και 500.000 αυτούς που έχουν κινητοποιηθεί στην Αλεξάνδρεια.

Σύμφωνα με άλλους φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ.

Εξάλλου σε τουλάχιστον 3.000 υπολογίζονται αυτοί που κατευθύνονται στο προεδρικό μέγαρο στη συνοικία Ηλιούπολη του Καΐρου και ο αριθμός τους αυξάνεται βάσει των μαρτυριών.

Σχεδόν 2.000 βρίσκονται επίσης μπροστά από την έδρα της κρατικής τηλεόρασης, στις όχθες του Νείλου, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

«Όλο το έθνος έχει κατέβει στους δρόμους. Η μόνη λύση είναι να φύγει το καθεστώς. Η δύναμη του λαού δεν μπορεί να συντριβεί. Θα επικρατήσουμε. Ελπίζουμε ακόμη ότι θα έρθει μαζί μας κι ο στρατός», γράφει σήμερα ο τιμηθείς με Νομπέλ Ειρήνης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι στο Twitter.

«Συνεχίστε την επανάστασή σας χωρίς να υπολογίζεται το χρόνο, για όσο χρειαστεί και με όποιες θυσίες», αναφέρει παράλληλα σε ανακοίνωσή της η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη ομάδα στην Αίγυπτο προσθέτει σε ανακοίνωσή της ότι η ίδια είναι ανοιχτή στο διάλογο με την κυβέρνηση, αλλά σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα στεφθούν με επιτυχία έως ότου ο Μουμπάρακ «σοβαρευτεί» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

«Μολονότι δηλώσαμε ότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, επαναλαμβάνουμε επίσης τα δημόσια αιτήματα, τα οποία πρέπει να ικανοποιηθούν προτού οποιεσδήποτε σοβαρές διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε μια νέα κυβέρνηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της.

«Το καθεστώς Μουμπάρακ πρέπει να δείξει σοβαρή δέσμευση για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών και να προχωρήσει προς μια ουσιαστική, εγγυημένη αλλαγή», καταλήγει η Μουσουλμανική Αδελφότητα.