Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα φρικτά βασανιστήρια και τα απάνθρωπα πειράματα που διεξάγονταν σε πολιτικούς κρατουμένους στη Βόρεια Κορέα έρχονται στο φως από πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος και επιζώντες.
Ο Κουόν Χιουκ, πρώην επικεφαλής διαχείρισης του στρατοπέδου 22 στην επαρχία Χαμγκιόνγκ του Βορρά, θυμάται χωρίς καμία διάθεση μεταμέλειας: «Θα ήταν απόλυτο ψέμα να πω ότι ένιωθα συμπόνια για τα παιδιά που πέθαιναν τόσο φρικτά. Εκείνη την εποχή, μέσα στο καθεστώς που ζούσα, τους έβλεπα όλους ως εχθρούς. Δεν ένιωθα ούτε λύπηση ούτε τύψεις».
Όπως αποκάλυψε στο BBC το 2004, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας φρικτών πειραμάτων: «Είδα μια ολόκληρη οικογένεια να δολοφονείται σε θάλαμο αερίων. Οι γονείς ξερνούσαν και πέθαιναν μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, προσπαθώντας να τα επαναφέρουν μέχρι την τελευταία τους ανάσα».
Το στρατόπεδο 22 φέρεται να έκλεισε το 2012, ωστόσο το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ απέρριψε τις καταγγελίες κάνοντάς τις λόγο για «συκοφαντική εκστρατεία υποκινούμενη από τις ΗΠΑ».
Η μαρτυρία του Κουόν ενισχύεται από εκατοντάδες άλλες που περιγράφουν μια φρίκη που θυμίζει το απόλυτο κακό.

Η μαρτυρία της Soon Ok-lee: «Έδωσα δηλητηριασμένο λάχανο σε 50 γυναίκες»
Η Soon Ok-lee, πρώην κρατούμενη στο στρατόπεδο Kaechon, φυλακίστηκε το 1987 με ψευδείς κατηγορίες, όπως λέει, όταν η οικονομική κρίση είχε οδηγήσει σε ελλείψεις στα υλικά του γραφείου της.
Στο βιβλίο της “Eyes of the Tailless Animals” περιγράφει την αδιανόητη βαρβαρότητα που βίωσε: βασανιστήρια, στέρηση τροφής και πειράματα σε ανθρώπους.
«Μια μέρα, ένας φρουρός μου έδωσε ένα καλάθι με λάχανο μουλιασμένο και μου είπε να το μοιράσω σε 50 γυναίκες. Μου ξεκαθάρισε να μην φάω. Μόλις το έφαγαν, άρχισαν να ουρλιάζουν και να κάνουν εμετό με αίμα. Πέθαναν μέσα σε 20-30 λεπτά», αναφέρει η Daily Mail.
Όπως κατήγγειλε, το προσωπικό του στρατοπέδου έκανε βιοχημικά πειράματα, δοκιμάζοντας νέες δηλητηριώδεις ουσίες στους κρατούμενους.
Την ίδια περίοδο, οι κρατούμενες αναγκάζονταν να κάνουν βαριά καταναγκαστική εργασία με ελάχιστη τροφή – 100 γραμμάρια καλαμπόκι ανά γεύμα. Η σπονδυλική της στήλη, λέει, παραμορφώθηκε από την υπερένταση.
Επιπλέον, ανέφερε ότι έγκυες γυναίκες υποβάλλονταν σε ενέσεις με αλατόνερο για να αποβάλουν, ακόμα και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. «Όταν το μωρό γεννιόταν ζωντανό, το κλωτσούσαν μέχρι να πεθάνει».
Η αναζήτηση τροφής ήταν τόσο απελπιστική που οι κρατούμενοι έπιαναν αρουραίους και τους έτρωγαν ωμούς.
Μυστικά έγγραφα και στρατιωτικά πειράματα
Άλλες μαρτυρίες ενισχύουν την εικόνα ενός καθεστώτος που χρησιμοποίησε πολίτες ως πειραματόζωα για χημικά και βιολογικά όπλα.
Έγγραφα που διέρρευσαν περιέχουν μεταφορά κρατουμένου «για σκοπούς ανθρώπινου πειράματος με υγρό αέριο» στο στρατόπεδο 22.
Ο Ίμ Τσον-γιόνγκ, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, κατέθεσε το 2014 ότι παρακολούθησε προσωπικά πειράματα σε ανθρώπους για την ανάπτυξη βιολογικών και χημικών όπλων:
«Στην αρχή έδειχναν τα αποτελέσματα σε ποντίκια. Μετά το έκαναν σε ανθρώπους μπροστά μας. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια».
Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι το καθεστώς αγόραζε ή απειλούσε οικογένειες για να πάρει παιδιά με νοητικές ή σωματικές αναπηρίες και να τα χρησιμοποιήσει ως πειραματόζωα.
«Χρησιμοποιούν βακτήρια άνθρακα και 40 είδη χημικών όπλων που έχουν αναπτύξει οι ίδιοι. Μέσα από τα πειράματα μαθαίνουν τις επιπτώσεις και τις κατάλληλες δοσολογίες».
Η Βόρεια Κορέα έχει απορρίψει όλες τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «παραμύθια που επαναλαμβάνονται για να κερδηθεί δημοσιότητα και χρήματα».
Όμως, όπως δηλώνει ο Ιάπωνας ακαδημαϊκός Τοσιμίτσου Σιγκεμούρα: «Υπάρχουν πλέον τόσες πολλές παρόμοιες μαρτυρίες, που δεν μπορείς πια να τις αγνοήσεις».