Το αεροδρόμιο Χίθροου φαίνεται να είχε λάβει προειδοποιήσεις για την «ανθεκτικότητα» της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας τις ημέρες πριν από την πυρκαγιά που είχε σαν αποτέλεσμα το αεροδρόμιο να κλείσει για περισσότερο από μία ημέρα τον περασμένο μήνα.
Ο επικεφαλής μιας ομάδας που εκπροσωπεί αεροπορικές εταιρείες δήλωσε σε ομάδα βουλευτών την Τετάρτη ότι επικοινώνησε με το αεροδρόμιο στις 15 Μαρτίου για να εκφράσει τις ανησυχίες του και ξανά στις 19 Μαρτίου.
Συγκεκριμένα το αφεντικό της Επιτροπής Αεροπορικών Φορέων του Χίθροου, Νάιτζελ Γουικινγκ, δήλωσε ότι ανέφερε περιπτώσεις «κλοπής καλωδίων και καλωδίων γύρω από ορισμένα από τα συστήματα παροχής ρεύματος», τα οποία, όπως είπε, έθεσαν προσωρινά εκτός λειτουργίας τα φώτα του διαδρόμου, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των επιβατών,
Το αφεντικό του Χίθροου, Τόμας Γολντμπι, ζήτησε συγγνώμη από τους σχεδόν 300.000 επιβάτες των οποίων τα ταξίδια διακόπηκαν από το κλείσιμο του αεροδρομίου στις 21 Μαρτίου.
Συγκεκριμένα εξέφρασε τη «βαθύτατη λύπη» του, προσθέτοντας ότι η «κατάσταση ήταν πρωτοφανής». Υπενθυμίζεται ότι το αεροδρόμιο έκλεισε μετά από πυρκαγιά σε ηλεκτρικό υποσταθμό.
Μιλώντας στους βουλευτές της επιτροπής μεταφορών, ο κ. Γουικινγκ είπε ότι η προσωρινή βλάβη των φώτων του διαδρόμου προσγείωσης, την οποία παρατήρησε πριν από την πυρκαγιά, προφανώς τον είχε ανησυχήσει και ως εκ τούτου έθεσε το θέμα.
«Ήθελα να κατανοήσω καλύτερα τη συνολική ανθεκτικότητα του αεροδρομίου».
«Είναι το πιο ακριβό αεροδρόμιο στον κόσμο, όσον αφορά τα τέλη επιβατών, οπότε από τη δική μας οπτική γωνία, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες, θα πρέπει να έχουμε τις καλύτερες υποδομές», πρόσθεσε ο κύριος Γούκινγκ.
Μάλιστα είπε ότι είχε μοιραστεί τις ανησυχίες με τον διευθυντή της Team Heathrow στις 15 Μαρτίου, έξι ημέρες πριν από την πυρκαγιά – και με τον επικεφαλής λειτουργίας και τον επικεφαλής πελατών στις 19 Μαρτίου – δύο ημέρες πριν από την πυρκαγιά.
Την ημέρα που διεκόπη η λειτουργία του αεροδρομίου, οι αεροπορικές εταιρείες έπρεπε να εκτρέψουν 120 αεροσκάφη, κάτι που «δεν είναι μια ελαφριά απόφαση που πρέπει να ληφθεί σε οποιοδήποτε πλαίσιο», πρόσθεσε.
Κατά συνέπεια, όταν ο κ. Γουικινγκ προσήλθε σε κλήση με την εθνική υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας, στις 05:30, «είχαν εξαντλήσει τον χώρο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου για αεροσκάφη προς εκτροπή».
«Τα αεροσκάφη πήγαιναν στη συνέχεια στην Ευρώπη, και στη συνέχεια κάποια από αυτά διέσχιζαν τη μισή Ευρώπη και επέστρεφαν στη βάση τους στην Ινδία», είπε. «Έτσι, υπήρξε αρκετή αναστάτωση για τους επιβάτες αυτούς, πόσο μάλλον για όλες τις ακυρώσεις».
Το BBC αναφέρει πως το Χίθροου τροφοδοτείται από τρεις υποσταθμούς και η διακοπή της λειτουργίας του ενός προκάλεσε τη γενική διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου.
Πρέπει να διασφαλίσουμε, όταν συμβαίνει μια κρίση, ότι οι άνθρωποι είναι ασφαλείς», δήλωσε.
«Η πρώτη προτεραιότητα ήταν να ελεγχθεί ότι κανείς δεν είχε παγιδευτεί σε ανελκυστήρες ή είχε τραυματιστεί», δήλωσε ο κύριος Γολντμπι.
Ωστόσο, τα κρίσιμα για την ασφάλεια συστήματα, όπως ο διάδρομος, ο φωτισμός του διαδρόμου και ο πύργος ελέγχου, «ενεργοποιήθηκαν όπως έπρεπε», είπε.
Όταν ρωτήθηκε γιατί το αεροδρόμιο δεν άνοιξε νωρίτερα, ο κ. Γολντμπι ανέφερε ότι αυτό θα μπορούσε να είχε προκαλέσει τον τραυματισμό επιβατών.
«Αν είχαμε κάνει λάθος, μπορεί να καθόμασταν σήμερα εδώ και να είχαμε μια πολύ διαφορετική συζήτηση σχετικά με το γιατί τραυματίστηκαν άνθρωποι, και νομίζω ότι θα ήταν μια πολύ πιο σοβαρή συζήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.