Ξεκίνησαν οι πρώτες συγκρούσεις στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, με τον Έλον Μασκ να κάνει έξω φρενών τους υπουργούς, γιατί δεν απέλυσαν τον απαραίτητο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων.

Οι «New York Times» έγραψαν ότι ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος ειρωνεύτηκε όσους υπουργούς έφεραν αντίρρηση, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδρασή τους και τον Τραμπ να αναλαμβάνει τον ρόλο πυροσβέστη.

Πρώτος στόχος του Μασκ ήταν ο Μάρκο Ρούμπιο, όταν είπε στον υπουργό Εξωτερικών «οκ, είσαι καλός στην τηλεόραση…». Έπειτα, ακολούθησε ο υπουργός Μεταφορών, Σον Ντάφι, επειδή προσπάθησε να υπερασπιστεί τον συνάδελφό του.

Ο Τραμπ, παρεμβαίνοντας, ανέφερε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών κάνει σπουδαία δουλειά. Είναι διαρκώς σε συναντήσεις, βγαίνει συχνά στην τηλεόραση και έχει κι ένα σημαντικό υπουργείο».

Ωστόσο, επαίνεσε και το έργο του Μασκ, αναφέροντας ότι είναι «σημαντικό το έργο του Έλον και όλοι πρέπει να είμαστε στην ίδια πλευρά. Η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος πρέπει να τελειώσει και τα χρήματα των Αμερικανών πρέπει να πηγαίνουν στους Αμερικανούς».

Το DOGE «πάγωσε» πιστωτικές του προσωπικού του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, το Τμήμα Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (DΟGE) της αμερικανικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Έλον Μασκ αποφάσισε να «παγώσει» τις πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιεί το πολιτικό προσωπικό της βάσης του ΝΑΤΟ του Αβιάνο, στη βορειοανατολική Ιταλία.

Το μέτρο, όπως αναφέρεται, θα ισχύσει για τουλάχιστον τριάντα ημέρες και αφορά ιταλούς και αμερικανούς εργαζόμενους στη βάση.

Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι με τις κάρτες αυτές αγοράζεται το 80% των εμπορευμάτων και προμηθειών μη στρατιωτικού χαρακτήρα. Πρόκειται, παραδείγματος χάρη, για εξαρτήματα υπολογιστών, οικοδομικό υλικό και ανταλλακτικά αυτοκινήτων που χρειάζεται η βάση.

Στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πιστωτικές κάρτες αξιωματικών, αλλά αποκλειστικά και μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία αυτή είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδίου ελέγχου και περικοπών των δαπανών. Στην ευρύτερη περιοχή του Αβιάνο, όμως, η ανησυχία των εμπόρων που έως τώρα προμήθευαν τη βάση του ΝΑΤΟ -λόγω της ξαφνικής μείωσης των πωλήσεων- είναι ιδιαίτερα έντονη.