Η σημερινή Guardian τονίζει πως τις ερχόμενες βδομάδες πολλοί αναλυτές θα προσπαθήσουν να παραλληλίσουν ότι συμβαίνει στον αραβικό κόσμο με όσα έγιναν στο ανατολικό μπλοκ το 1989. Οι αρθρογράφοι, Χάρης Μυλωνάς και Wilder Bullard, διαφωνούν ως προς το αποτέλεσμα αυτού του τωρινού κύματος.

Όμως διαφορές όπως η μη χρήση βίας παρά μόνο στη περίπτωση της Ρουμανίας το 1989 σε σχέση με την εκτεταμένη βία που παρακολουθούμε τώρα καθώς και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ηγέτες των χωρών όπως το άνοιγμα των φυλακών. Ο ρόλος του Ισλάμ κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα καθώς η αλλαγή του 1989 ήταν μια ιδεολογική νίκη που η Δύση επικροτούσε σε αντίθεση με τώρα που φοβάται τι θα επακολουθήσει.
Ακόμα και τα social media που έχουν παρομοιαστεί με το ελεύθερο ραδιόφωνο της τότε Ευρώπης έχουν σημαντικές διαφορές. Αυτά τα μέσα δικτύωσης δεν θα αλλάξουν τη σκληρή πραγματικότητα της υψηλής ανεργίας αλλά και τη κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στις χώρες αυτές. Πρέπει να επανεξεταστεί ο ρόλος της Δύσης αλλά και η ιστορία των χωρών αυτών με την έλλειψη δημοκρατικών παραδόσεων, καταλήγει το άρθρο.