Ανάμεικτα ήταν τα μηνύματα της κυβέρνησης Τραμπ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου το Σαββατοκύριακο για το μέλλον της Ουκρανίας. Αυτό φαίνεται να δίνει στην Ευρώπη την ευκαιρία να προσπαθήσει να πείσει τον αμερικανό πρόεδρο ότι η ίδια είναι ένας ανεκτίμητος εταίρος.
Αυτό, η γηραιά ήπειρος, σκοπεύει να το πράξει μέσω μιας βιαστικά συγκληθείσας Συνόδου Κορυφής για την Ασφάλεια στο Παρίσι, ξεκινώντας την προσπάθεια, σύμφωνα με το BBC, για δύο σημαντικά ζητήματα που έχει θέσει επανειλημμένα ο Ντόναλντ Τραμπ: Να κάνει περισσότερα η Ευρώπη για την άμυνά της και να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν ότι το Κίεβο θα πρέπει να συμμετέχει άμεσα στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και εδώ και καιρό διατηρούν την άποψη ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν αποφάσεις για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία».
Το BBC γράφει πως δεν θα συμμετάσχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Μόνο όσες έχουν στρατιωτικό βάρος: το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Δανία, η οποία αναμένεται να εκπροσωπήσει τις χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, καθώς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ και ο γενικός γραμματέας της αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Άλλες χώρες θα έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταγενέστερες, επακόλουθες συναντήσεις.
Ακόμη και σε αυτή τη «μικρή» συνάντηση του Παρισιού, θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να συμφωνηθούν συγκεκριμένες αυξήσεις των αμυντικών δαπανών. Η Πολωνία σχεδιάζει να δαπανήσει το 4,47% του ΑΕΠ της για την άμυνα το 2025. Το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται για το 2,5% του ΑΕΠ του και δεν το έχει φτάσει ακόμη.
Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί επίσης στο ζήτημα της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός.
Η ιδέα που συζητείται δεν είναι για ειρηνευτικά στρατεύματα, αλλά μάλλον για μια «δύναμη επιβεβαίωσης», που θα σταθμεύει πίσω και όχι πάνω σε μια ενδεχόμενη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.
Τριπλός θα είναι, σύμφωνα με το BBC, ο στόχος της παρουσίας των ευρωπαϊκών στρατευμάτων. Να στείλει ένα μήνυμα στους Ουκρανούς: ότι δεν είναι μόνοι τους. Ένα άλλο μήνυμα προς τις ΗΠΑ, για να δείξει ότι η Ευρώπη «κάνει το χρέος της» για την άμυνα της δικής της ηπείρου, και το τελευταίο μήνυμα προς τη Μόσχα, για να προειδοποιήσει ότι, αν παραβιάσει τους όρους μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας, δεν θα έχει να κάνει μόνο με το Κίεβο.
Πρόκειται όμως για μια αμφιλεγόμενη ιδέα, η οποία μπορεί να μην είναι δημοφιλής στους ψηφοφόρους. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, το 50% των ερωτηθέντων δεν θέλουν να στείλουν άλλα όπλα στην Ουκρανία, πόσο μάλλον να στείλουν εκεί γιους και κόρες, αδελφές και αδελφούς.
Οι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Keir Starmer, έρχονται όμως στο Παρίσι με τις δικές τους εσωτερικές ανησυχίες, με τη Γερμανία να έχει άγχος για την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων λίγο πριν από τις έντονες γενικές εκλογές.
Το BBC αναφέρει ότι συζητείται η αποστολή ενός απεσταλμένου στην Ουάσινγκτον μετά τη συνάντηση του Παρισιού, για να υποστηρίξει τα επιχειρήματα της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία βρίσκεται κοντά στην κυβέρνηση Τραμπ.
Ο βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Ουάσινγκτον σε λίγες ημέρες, θα μπορούσε κάλλιστα λειτουργήσει επίσης ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ.