Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ – ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης νύκτας ακούστηκε έκρηξη από τη νέα σαρκοφάγο που προστατεύει ό,τι έχει απομείνει από τον τέταρτο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά, όμως τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εσωτερικό και το εξωτερικό του Τσερνόμπιλ παραμένουν σε σταθερά και κανονικά επίπεδα.

Όπως τόνισε ο οργανισμός ΔΟΑΕ – ΙΑΕΑ, το προσωπικό ασφαλείας και οχήματα αντέδρασαν αμέσως μετά το συμβάν και δεν υπάρχουν θύματα.

Ζελένσκι: Έγινε ρωσική επίθεση

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατήγγειλε ότι ρωσική επίθεση με drone στη διάρκεια της νύκτας προκάλεσε τις σοβαρές ζημιές στη νέα σαρκοφάγο, αν και διαβεβαίωσε ότι δεν έχει παρατηρηθεί άνοδος του επιπέδου ραδιενέργειας.

«Την περασμένη νύκτα επιθετικό drone της Ρωσίας εξοπλισμένο με ιδιαίτερα εκρηκτική κεφαλή έπληξε τη σαρκοφάγο που προστατεύει τον κόσμο από τη ραδιενέργεια του τέταρτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ», έγραψε ο Ζελένσκι στο Χ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πυρκαγιά που ξέσπασε «κατασβέστηκε και το επίπεδο της ραδιενέργειας δεν αυξήθηκε».

Ο Ζελένσκι ανήρτησε εικόνες από το σημείο και ένα βίντεο από την έκρηξη και την πυρκαγιά.

Σε μία από τις φωτογραφίες φαίνεται μια τρύπα στη μεταλλική κατασκευή και εικόνες που τραβήχτηκαν από το πάνω μέρος της σαρκοφάγου δείχνουν σπασμένες λαμαρίνες και εξοπλισμό που έχει υποστεί ζημιές.

«Η Ρωσία σήμερα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που επιτίθεται σε τέτοιες υποδομές, έχει υπό την κατοχή της πυρηνικούς σταθμούς και πολεμά χωρίς να ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις. Πρόκειται για μια τρομοκρατική απειλή για όλο τον κόσμο», κατήγγειλε ο Ζελένσκι.

Τι είναι η σαρκοφάγος

Το προστατευτικό κέλυφος που τοποθετήθηκε το 2016 θεωρείται αριστούργημα της μηχανικής, με ύψος που φτάνει τα 100 μέτρα. Σύμφωνα με την DW, η κατασκευή αυτή είναι τόσο εντυπωσιακή σε διαστάσεις που θα μπορούσε να χωρέσει το εμβληματικό κτίριο της Νοτρ Νταμ στο Παρίσι ή ακόμα και τον ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Το βάρος του αγγίζει τους 36.000 τόνους.

Η ανέγερσή του στον χώρο του αντιδραστήρα κρίθηκε εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό, η ατσάλινη «σαρκοφάγος» κατασκευάστηκε σε κοντινή απόσταση και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη θέση της μέσω ειδικών σιδηροτροχιών.

Οι σχεδιαστές του έργου είχαν στόχο το ατσάλινο κέλυφος να αποτρέπει διαρροές ραδιενέργειας για τα επόμενα 100 χρόνια, ενώ παράλληλα θα παρέχει προστασία από την υγρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μετά την πυρηνική καταστροφή τον Απρίλιο του 1986, οι σοβιετικές Αρχές είχαν κατασκευάσει ένα προσωρινό τσιμεντένιο περίβλημα. Ωστόσο, το αρχικό αυτό κάλυμμα παρουσίασε επικίνδυνες ρωγμές τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για τη δημιουργία της νέας «σαρκοφάγου του Τσερνόμπιλ».