Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία θα έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ τόνισε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θέλει ειρήνη». «Νομίζω ότι θα μου το έλεγε, εάν δεν ήθελε» είπε, την επόμενη της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν προσεχώς.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει», επανέλαβε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Λάθος» η εκδίωξη της Ρωσίας από την G7

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ακόμα ότι θα του άρεσε να επιστρέψει η Ρωσία στην G7, την ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, λέγοντας ότι ήταν λάθος η εκδίωξή της.

Η Ρωσία ήταν μέλος της ομάδας G7 (πού τότε την αποκαλούσαν G8) μέχρι που εκδιώχθηκε με αφορμή την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, το 2014.

«Θα μου άρεσε να επιστρέψουν. Νομίζω ότι ήταν λάθος που τους πετάξαμε έξω. Κοιτάξτε, το θέμα δεν είναι αν σου αρέσει ή δεν σου αρέσει η Ρωσία. Ήταν η G8», είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, αφού υπέγραψε το διάταγμα για την επιβολή αμοιβαίων δασμών σε όλες τις χώρες.

«Είπα, τι κάνετε; Εσείς εκεί, όλο συζητάτε για τη Ρωσία και (οι Ρώσοι) θα έπρεπε να κάθονται στο τραπέζι. Νομίζω ότι ο Πούτιν θα ήθελε να επιστρέψει», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια αντίδραση στα σχόλια του Τραμπ από τον Καναδά, τη χώρα που προεδρεύει της G7 αυτή τη χρονιά.