Η διάλυση της αμερικανικής υπηρεσίας αρωγής για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID) από την κυβέρνηση Τραμπ είναι «ένα από τα χειρότερα και πιο ακριβά λάθη εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής ιστορίας» δήλωσε σήμερα η πρώην επικεφαλής της, Σαμάνθα Πάουερ.
Η απόφαση αυτή «θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές, χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ (…) και απειλεί σοβαρά την εθνική μας ασφάλεια και την επιρροή μας στον κόσμο» γράφει σε άρθρο για τη «New York Times» η Σαμάνθα Πάουερ, η οποία διηύθυνε τη USAID κατά τη διάρκεια της θητείας του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Αναπτυξιακή βοήθεια σε περίπου 120 χώρες
Οι «εξτρεμιστές και αυταρχικοί (ηγέτες) χαίρονται» για την απόφαση αυτή, τονίζει η Πάουερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, από το 2013 έως το 2017, περιγράφοντας την υπηρεσία αυτή ως «ένα αποτελεσματικό παράδειγμα που διακρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τους αντιπάλους μας» στον κόσμο.
Η USAID συμμετέχει στην ανθρωπιστική βοήθεια και στην αναπτυξιακή βοήθεια σε περίπου 120 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των πιο φτωχών παγκοσμίως.
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η Κίνα ή άλλες χώρες να επωφεληθούν από την αμερικανική αυτή αποδέσμευση.
Το σχεδόν πλήρες «πάγωμα» της αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό και στη συνέχεια η σταδιακή διάλυση της υπηρεσίας αυτήν την εβδομάδα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε όλον τον κόσμο. Τα περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια του προϋπολογισμού της αντιπροσωπεύουν το 42% της ανθρωπιστικής βοήθειας που διανέμεται παγκοσμίως.
Πηγή: ΑΠΕ