Η μυστηριώδης εξαφάνιση της πρώτης αγγλικής αποικίας στη Ροανόκ, που βρίσκεται μεταξύ της Βόρειας Καρολίνας και των Outer Banks, παραμένει άλυτη για περισσότερα από 400 χρόνια. Ωστόσο, ένας χάρτης από το 1587, με την ονομασία «La Virginea Pars», μπορεί να αποκαλύψει την αλήθεια.
Ο χάρτης σχεδιάστηκε από τον Τζον Γουάιτ, μέλος της αποστολής της Ροανόκ. Η λεπτομερής ανάλυσή του αποκάλυψε ένα καλυμμένο κενό σημείο, το οποίο αντιστοιχεί σε τοποθεσία κοντά στη σημερινή κομητεία Μπέρτι, στη δυτική πλευρά του κόλπου Albemarle. Αυτή η τοποθεσία, λιγότερο από 100 μίλια από την τελευταία μαρτυρία για τους αποίκους της Ροανόκ, συνέπεσε με τον αρχαιολογικό χώρο 31BR246, όπου ο αρχαιολόγος Νίκολας Λουκέτι ανακάλυψε αγγλικά κεραμικά από το 2007.
Η ιστορία της αποικίας
Το 1587, 115 άποικοι έφτασαν στη Ροανόκ, με την υποστήριξη της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ και του εξερευνητή Σερ Ουόλτερ Ράλεϊ, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας αγγλικής πρωτεύουσας. Η αποστολή ήταν η πρώτη που περιλάμβανε γυναίκες και παιδιά, ενώ ανάμεσά τους ήταν και η Έλινορ Ντάρε, έγκυος κόρη του κυβερνήτη Τζον Γουάιτ. Λίγες εβδομάδες μετά την άφιξή τους, η Έλινορ γέννησε την πρώτη Αγγλίδα που γεννήθηκε στον Νέο Κόσμο, τη Βιρτζίνια Ντάρε.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο Γουάιτ επέστρεψε στην Αγγλία για προμήθειες, αλλά λόγω του πολέμου με την Ισπανία, επέστρεψε τρία χρόνια αργότερα, το 1590. Όταν έφτασε, η αποικία ήταν άδεια, με μόνο τη λέξη «CROATOAN» χαραγμένη σε έναν ξύλινο πάσσαλο.
Νέα ευρήματα και θεωρίες
Το 2012, η επιμελήτρια Κιμ Σλόαν και η συντηρήτρια Άλις Ρούγκεχαϊμερ χρησιμοποίησαν φωτισμό σε χαμηλή συχνότητα για να εξετάσουν τον χάρτη του Γουάιτ. Ανακάλυψαν το σύμβολο ενός φρουρίου στο καλυμμένο σημείο. Αυτό το σημείο ταυτίστηκε με το 31BR246, όπου βρέθηκαν τα κεραμικά αγγλικής προέλευσης.
Οι ανασκαφές της North Carolina First Colony Foundation (FCF) αποκάλυψαν επιπλέον αγγλικά ευρήματα, όπως κομμάτια από κεραμικά «Border ware», μια παλιά ακίδα κορδονιού και καρφιά. Ωστόσο, δεν βρέθηκε κάποιο φρούριο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η περιοχή ίσως ήταν καταφύγιο για λίγους αποίκους, ίσως για μια οικογένεια που ζήτησε βοήθεια από το κοντινό ιθαγενές χωριό Μετακουέμ.
Ο θρύλος της «Πέτρας της Ντάρε»
Ένα ακόμα στοιχείο ήρθε στο φως το 1937: η «Πέτρα της Ντάρε». Σύμφωνα με την επιγραφή της, η Έλινορ Ντάρε εξηγεί πώς οι άποικοι υπέφεραν για δύο χρόνια, με τους μισούς να χάνουν τη ζωή τους. Αναφέρει επίσης την άφιξη ενός πλοίου στα ανοικτά των ακτών, χωρίς να ξεκαθαρίζει την κατάληξη των επιζώντων.
Παρά τα νέα ευρήματα, το μυστήριο της χαμένης αποικίας παραμένει. Οι έρευνες συνεχίζονται, με την ελπίδα ότι τα επόμενα ευρήματα θα αποκαλύψουν τι συνέβη στους πρώτους αποίκους της Ροανόκ.