Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν επανέλαβε την πρόθεσή του να εμποδίσει την παράταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης του βέτο του, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα πείσει την Ουκρανία να επαναφέρει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη.

Μιλώντας σε φιλοκυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Ορμπάν τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να μας πείσουν να μην σταματήσουμε τις κυρώσεις, αλλά να πείσουν τους Ουκρανούς να αποκαταστήσουν τη μεταφορά του αερίου». Ο ίδιος επισήμανε πως η Ουγγαρία δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να υφίσταται τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων, ενώ η Ουκρανία δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.

Η θέση της ΕΕ και οι κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει 15 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Η συνέχιση αυτών των κυρώσεων απαιτεί ομόφωνη έγκριση από τα 27 κράτη-μέλη, με την επόμενη απόφαση να πρέπει να ληφθεί έως τις 31 Ιανουαρίου. Μια σύνοδος των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, κάλεσε πρόσφατα τα μέλη της ΕΕ να μη σταματήσουν τις κυρώσεις, τονίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Ο Ορμπάν, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, έχει ασκήσει δριμεία κριτική στις κυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι πλήττουν σοβαρά την οικονομία της χώρας του. Παράλληλα, διαμαρτύρεται για τη διακοπή της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία, η οποία έληξε τον Ιανουάριο μετά την εκπνοή του σχετικού συμβολαίου του 2019. Παρότι η Ουγγαρία προμηθεύεται κυρίως ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream, ο Ορμπάν επιμένει πως η Βουδαπέστη δεν πρέπει να εγκαταλείψει αυτή την ενεργειακή οδό.

Η Ουγγαρία δεν είναι η μόνη χώρα που αντιδρά. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες, ενώ και οι δύο ηγέτες έχουν επικρίνει τη στάση της Ουκρανίας στο ζήτημα της ενέργειας.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμμαχος του Ορμπάν, δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις και δασμούς στη Ρωσία αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, προσδίδοντας στη διαμάχη μια παγκόσμια διάσταση.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με την επερχόμενη απόφαση της ΕΕ να κρίνεται καθοριστική για τη διατήρηση της ενότητας των κρατών-μελών.