Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Purdue Pharma και η οικογένεια Σάκλερ, οι ιδιοκτήτες της, κατέληξαν σε συμφωνία με 15 αμερικανικές Πολιτείες, με βάση την οποία θα καταβάλουν συνολικά 7,4 δισ. δολάρια ως αποζημίωση για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην κρίση των οπιοειδών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, η συμφωνία προβλέπει ότι η οικογένεια θα καταβάλει 6,5 δισ. δολάρια σε βάθος 15ετίας και η εταιρεία 900 εκατομμύρια. Η συμφωνία θα πρέπει προηγουμένως να επικυρωθεί από δικαστήριο.

Η Purdue Pharma παρασκεύαζε το παυσίπονο OxyContin, η υπερσυνταγογράφηση του οποίου θεωρείται ευρέως ότι πυροδότησε την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ. Η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή οπιοειδών το 2018.

Με βάση δεδομένα των Κέντρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC), περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ μεταξύ 1999-2022 λόγω υπερβολικής δόσης που συνδέεται με τη λήψη οπιοειδών είτε τα είχαν πάρει νόμιμα, με συνταγή, είτε παράνομα.

Για πρώτη φορά από το 2018, ο αριθμός των νεκρών από οπιοειδή (κυρίως από φεντανύλη) μειώθηκε ελαφρά το 2023.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μπλόκαρε, τον Ιούνιο του 2024, μια συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2022 και με τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, επειδή οι Σάκλερ θα πλήρωναν μεν 6 δισ. δολάρια, αλλά απαλλάσσονταν από οποιαδήποτε μελλοντική απαίτηση των θυμάτων τους.

Το 2019, έπειτα από χιονοστιβάδα αγωγών εις βάρος της, η Purdue κήρυξε χρεοκοπία, ωστόσο, τα δικαστήρια απέρριψαν το αίτημά της και γι’ αυτό προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Οι Σάκλερ κατηγορήθηκαν ότι προώθησαν επιθετικά το OxyContin στην αγορά, μολονότι γνώριζαν ότι ήταν εξαιρετικά εθιστικό. Οι πωλήσεις του απέφεραν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Μεγάλοι διανομείς φαρμάκων, όπως οι αλυσίδες CVS, Walgreens και Walmart, ακόμη και μια θυγατρική του γαλλικού διαφημιστικού κολοσσού Publicis και η εταιρεία συμβούλων McKinsey, αντιμετώπισαν, επίσης, δικαστικές διώξεις λόγω του ρόλου τους στην κρίση.