Κάθε εβδομάδα, ο Rajesh PN Rao, επιστήμονας υπολογιστών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, λαμβάνει emails από άτομα που υποστηρίζουν πως αποκωδικοποίησαν τη γραφή του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού. Πρόκειται για έναν αινιγματικό συνδυασμό σημείων και συμβόλων που έχει απασχολήσει ειδικούς για περισσότερες από 100 γενιές.

Οι αυτοαποκαλούμενοι αποκρυπτογράφοι, κυρίως μηχανικοί, εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής, αλλά και συνταξιούχοι, κατάγονται κυρίως από την Ινδία ή είναι Ινδοί της διασποράς.

Όλοι ισχυρίζονται ότι έλυσαν το μυστήριο.

Η υπόσχεση του χρηματικού επάθλου

Πρόσφατα, ο MK Στάλιν, αρχηγός της πολιτείας Ταμίλ Ναντού της Νότιας Ινδίας, αύξησε τα κίνητρα, ανακοινώνοντας χρηματικό έπαθλο 1 εκατομμυρίου δολαρίων για όποιον αποκωδικοποιήσει τη γραφή.

Ο πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού, γνωστός και ως πολιτισμός της Χαράπα, αναπτύχθηκε πριν από 5.300 χρόνια στην περιοχή του σημερινού βορειοδυτικού τμήματος Ινδίας και Πακιστάν. Παρά την ευημερία του, εξαφανίστηκε ξαφνικά, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για τη γλώσσα, την οργάνωση και τις πεποιθήσεις του.

Η αινιγματική γραφή

Η γραφή του πολιτισμού αποτελείται από περίπου 4.000 σύντομα κείμενα, τα οποία αποτελούνται από αντικείμενα, όπως σφραγίδες και κεραμικά. Η απουσία μεγαλύτερων κειμένων ή δίγλωσσων επιγραφών, όπως η πέτρα της Ροζέτας, δυσκολεύει την αποκωδικοποίηση.

Η συχνότερη απεικόνιση στις τετράγωνες σφραγίδες περιλαμβάνει μια σειρά σημείων στην κορυφή, ένα κεντρικό ζώο -συχνά έναν μονόκερο- και ένα άγνωστο αντικείμενο δίπλα του.

Νέες τεχνολογίες στην αποκωδικοποίηση

Η Nisha Yadav, ερευνήτρια στο Tata Institute of Fundamental Research, συνεργάζεται με τον Rao και άλλους επιστήμονες, εφαρμόζοντας τεχνικές μηχανικής μάθησης για την ανάλυση των σημείων.

Σύμφωνα με το BBC, η ομάδα της διαπίστωσε ότι 67 σύμβολα καλύπτουν το 80% της γραφής. Ένα από τα πιο συχνά σύμβολα μοιάζει με δοχείο με δύο λαβές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρατήρηση ότι τα κείμενα ξεκινούν με περισσότερα σύμβολα και τελειώνουν με λιγότερα.

Μέσω ενός μοντέλου μηχανικής μάθησης, η ομάδα προσπαθεί να ανασυστήσει κατεστραμμένα ή ακατανόητα κείμενα, διευκολύνοντας μελλοντική έρευνα.

Η πρόκληση παραμένει

Παρά τις προσπάθειες, η γραφή παραμένει ακατανόητη, όπως και άλλες αρχαίες γραφές, όπως είναι η Proto-Elamite στο Ιράν ή η γραμμική A στην Κρήτη.

Ο Στάλιν ανακοίνωσε το βραβείο μετά από μελέτες που συνδέουν τα σύμβολα του ινδικού πολιτισμού με γκράφιτι στην Ταμίλ Ναντού. Οι ερευνητές K Rajan και R Sivananthan εντόπισαν ομοιότητες μεταξύ αυτών, προτείνοντας πιθανή πολιτιστική επαφή.

Αν και η πρωτοβουλία του Στάλιν θεωρείται πολιτική κίνηση για την ανάδειξη της ταμιλικής κληρονομιάς, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει νικητής σύντομα.