Ο διευθυντής του γραφείου του Αλ Τζαζίρα στο Κάιρο και ένας από τους δημοσιογράφους του συνελήφθησαν σήμερα, ανακοίνωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι αιγυπτιακές αρχές απαγόρευσαν στις 30 Ιανουαρίου την λειτουργία στη χώρα του δικτύου που καλύπτει εκτενώς τις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μουμπάρακ.

Το Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε χθες πως άγνωστοι εισέβαλαν στα γραφεία του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό σε μια νέα προσπάθεια του καθεστώτος ή των υποστηρικτών του να εμποδίσουν το Αλ-Τζαζίρα να καλύπτει τα γεγονότα στην Αίγυπτο.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Ομάρ Σουλειμάν που γλίτωσε σήμερα από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του θα συναντηθεί με εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας για να εξετάσουν μια από τις προτεινόμενες λύσεις, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος ο Σουλεϊμάν θα αναλάβει προσωρινά την προεδρία.

Όμως με τους διαδηλωτές να ζητούν την άμεση απομάκρυνση του Μουμπάρακ, αλλά και των συμμάχων του, είναι ασαφές αν αυτή η πρόταση αρκεί για να τερματιστεί η κρίση.

Στην πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές παραμένουν και δεν δείχνουν έτοιμοι να υποχωρήσουν ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιώτες πυροβόλησαν για να κρατήσουν μακριά τους υποστηρικτές του αιγύπτιου προέδρου.

Η πολιτική κρίση πλήττει την οικονομία της Αιγύπτου και αρκετοί είναι εκείνοι που επιθυμούν να επιστρέψει η ομαλότητα στην καθημερινή ζωή. Οι τράπεζες αναμένεται να επαναλειτουργήσουν αύριο Κυριακή και το Χρηματιστήριο την Δευτέρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πίεση στον αιγύπτιο πρόεδρο να αρχίσει την διαδικασία μετάβασης της εξουσίας, ανοίγοντας τον δρόμο προς την δημοκρατία. Όμως ο πρόεδρος Ομπάμα στην προσπάθεια να αποφύγει την κριτική ότι επεμβαίνει στις αιγυπτιακές υποθέσεις, τόνισε πως ο λαός είναι εκείνος που θα καθορίσει το μέλλον της Αιγύπτου.

Κανείς δεν θεωρεί, πάντως, ότι ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα είναι εύκολος.

Ο Σουλεϊμάν αναμένεται να εξετάσει σήμερα άρθρο του συντάγματος για την μετάβαση της εξουσίας από τον Μουμπάρακ στον αντιπρόεδρο.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν πως η μεταβίβαση της εξουσίας στον Σουλεϊμάν θα βοηθήσει στο να διαλυθεί η κρίση, άλλοι όμως θεωρούν ότι απαιτείται ένα μεγαλύτερο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.