Η πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους Σύρους, ειδικά από όσους είχαν χάσει συγγενείς στις περιβόητες φυλακές «σφαγεία». Ωστόσο, στο πλαίσιο παραπληροφόρησης ξεκίνησαν να κυκλοφορούν ψεύτικες φωτογραφίες, που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Ιμπραήμ Αλ Ασίλ από το Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής δηλώνει σε συνέντευξη στην Deutsche Welle: «Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που κρατούνταν και βασανίζονται εδώ και δεκαετίες. Σχεδόν κάθε οικογένεια στη Συρία έχει χάσει κάποιον ή γνωρίζει κάποιον που έχει εξαφανιστεί χωρίς ποτέ να ξανακούσει νέα του.
Ο πόνος των θυμάτων και η ανακούφιση των συγγενών τους είναι χωρίς αμφιβολία πραγματικές, ορισμένες φωτογραφίες στο διαδίκτυο είναι ωστόσο παραποιημένες. Η Ομάδα Επαλήθευσης της DW (DW Fact Check) διερεύνησε ορισμένους από τους ισχυρισμούς που έχουν γίνει viral στον ίντερνετ, επειδή τα fake news αρνούνται την πραγματικότητα και συμβάλλουν στην παραπληροφόρηση σχετικά με τις φρικαλεότητες του καθεστώτος Άσαντ.
Επίσης, οι ισχυρισμοί για κρυμμένα υπόγεια κελιά στη Σεντνάγια διαψεύδονται και από τα «Λευκά Κράνη». Στις 9 Δεκεμβρίου, η ομάδα σύρων διασωστών «Λευκά Κράνη», που συνδέεται με τους τζιχαντιστές αντάρτες, πραγματοποίησε ενδελεχή έρευνα στα κρατητήρια, χρησιμοποιώντας εκπαιδευμένους σκύλους.
Η διάδοση ψευδών ειδήσεων και φωτογραφικού υλικού για τα εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ υπονομεύει τις προσπάθειες τεκμηρίωσης και διερεύνησής τους, καθιστώντας δυσκολότερη την απόδοση ευθυνών. Από τη διασπορά παραποιημένων ειδήσεων και φωτογραφιών ενδέχεται να επωφεληθούν οι υπεύθυνοι του καθεστώτος και να αρνηθούν τις πράξεις και τις ευθύνες τους. Επομένως, οι ψευδείς ειδήσεις υπονομεύουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και το έργο της Δικαιοσύνης.