Τελικά, δεν έδρασαν τυχαία οι τζιχαντιστές που ανέτρεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι δέχτηκαν βοήθεια και από την Ουκρανία, καθώς το Κίεβο έψαχνε τρόπο να πληγώσει τη Ρωσία.
Ο David Ignatius αρθογραφώντας στην The Washington Post έγραψε ότι ο Ζελένσκι έστειλε drones και πράκτορες στους φανατικούς ισλαμιστές πριν από λίγο καιρό.
Συγκεκριμένα, η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών έστειλε περίπου 20 έμπειρους χειριστές drone και περίπου 150 drones FPV (θέασης πρώτου προσώπου) στο αρχηγείο των ανταρτών στην Ιντλίμπ της Συρίας, πριν από τέσσερις έως πέντε εβδομάδες για να βοηθήσουν την ισλαμιστική Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), τη σημαντικότερη ομάδα ανταρτών που εδρεύει εκεί, ανέφεραν ενημερωμένες πηγές.
Ενδεικτικά, η ουκρανική εφημερίδα Kyiv Post σε άρθρο της 3ης Ιουνίου επικαλέστηκε μια πηγή της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, γνωστή ως GUR, η οποία είπε στην εφημερίδα ότι «από την αρχή του έτους, οι Σύροι αντάρτες, υποστηριζόμενοι από Ουκρανούς πράκτορες, έχουν προκαλέσει πολλά χτυπήματα σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που εκπροσωπούνται στην περιοχή».
Αυτή η ιστορία, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, περιελάμβανε έναν σύνδεσμο που οδηγούσε σε βίντεο που έδειχνε επιθέσεις σε ένα καταφύγιο, σε ένα λευκό βαν και άλλους στόχους που σύμφωνα με τη GUR είχαν χτυπηθεί από αντάρτες που υποστηρίζονται από την Ουκρανία εντός της Συρίας. Η εφημερίδα ανέφερε ότι η επιχείρηση στη Συρία διεξήχθη από μια ειδική μονάδα γνωστή ως «Khimik» εντός των κόλπων της GUR, «σε συνεργασία με τη συριακή αντιπολίτευση».
Μάλιστα, Ρώσοι αξιωματούχοι διαμαρτύρονταν εδώ και μήνες για την ουκρανική παραστρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Ο Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ειδικός αντιπρόσωπος της Ρωσίας για τη Συρία, δήλωσε σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο στο TASS: «Έχουμε πράγματι πληροφορίες ότι Ουκρανοί ειδικοί από την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας βρίσκονται στο έδαφος της Ιντλίμπ».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε προβεί σε παρόμοιο ισχυρισμό τον Σεπτέμβριο σχετικά με «απεσταλμένους των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών» στην Ιντλίμπ. Ισχυρίστηκε ότι διεξήγαν «βρόμικες επιχειρήσεις», σύμφωνα με τη συριακή εφημερίδα Al-Watan, η οποία υποστήριξε ότι ο υποστράτηγος Κίριλο Μπουτάνοφ, επικεφαλής του GUR, είχε προσωπική επαφή με την HTS.
Πριν η επίθεση της HTS ανατρέψει τον Άσαντ, Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει ότι η σύνδεση της Ουκρανίας με την ανταρτική ομάδα ήταν μια προσπάθεια στρατολόγησης Σύρων μαχητών για τον πόλεμό της ενάντια στο Κρεμλίνο. Μια αναφορά του Σεπτεμβρίου σε έναν διαδικτυακό ιστότοπο που ονομάζεται Cradle ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία είχε προσφέρει 75 μη επανδρωμένα εναέρια σκάφη σε μια συμφωνία «drones-for-fighters» («drones αντί μαχητών») με τη HTS. Αλλά δεν υπάρχει κανένα ανεξάρτητο στοιχείο που να υποστηρίζει αυτόν τον ρωσικό ισχυρισμό.
Σύμφωνα με δυτικές πηγές πληροφοριών η βοήθεια από το Κίεβο δεν διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο στην ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά ήταν αξιοσημείωτη, ως μέρος μιας ευρύτερης ουκρανικής προσπάθειας να χτυπήσει κρυφά τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.