Υποστηριζόμενες από την Τουρκία οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης πήραν τον έλεγχο της πόλης Μανμπίτζ στη βόρεια Συρία, δήλωσε σήμερα πηγή στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.
Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, κυρίως κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κρατούσαν την πόλη και τις τελευταίες ημέρες έγιναν σφοδρές μάχες με τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία οργανώσεις, ενώ χθες, Κυριακή, σύροι αντάρτες στο νότο ανακοίνωσαν την ανατροπή του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ αφού κατέλαβαν τη Δαμασκό.
Η πτώση του σύρου προέδρου Άσαντ «το τέλος του πάρτι» για τη Χεζμπολά, κρίνει ο ηγέτης του μεγαλύτερου χριστιανικού κόμματος
Ο ηγέτης των Λιβανικών Δυνάμεων (ΛΔ), του μεγαλύτερου χριστιανικού κόμματος της χώρας, έκρινε χθες Κυριακή ότι η πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη γειτονική Συρία σημαίνει το «τέλος του πάρτι» για το σιιτικό κίνημα Χεζμπολά, το οποίο αξίωσε να καταθέσει τα όπλα.
Το λιβανικό σιιτικό κίνημα, σύμμαχος του Άσαντ, που αποκεφαλίστηκε και αποδυναμώθηκε έπειτα από έναν χρόνο και πλέον εχθροπραξιών με το Ισραήλ, αναγκάστηκε να αποσύρει στοιχεία του από τη Συρία έπειτα από την έφοδο-αστραπή της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ) και οργανώσεων ανταρτών που έχουν συμμαχήσει μαζί της, που κυρίευσε χθες Κυριακή στην πρωτεύουσα Δαμασκό, βάζοντας τέλος στην εξουσία του προέδρου από το 2000.
«Το πάρτι τέλειωσε (…) κάθε μέρα που περνάει είναι χαμένη μέρα για εσάς και για τους πολίτες του Λιβάνου, δήλωσε ο Σαμίρ Τζάτζα απευθυνόμενος στη Χεζμπολά κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Σαμίρ Τζάτζα, μέγας αντίπαλος των Άσαντ, ήταν ο μοναδικός ηγέτης πλευράς του λιβανικού εμφυλίου πολέμου (1975-1990) που εξέτισε ποινή 11 ετών κάθειρξης κατά τη διάρκεια της συριακής κηδεμονίας του Λιβάνου, που διήρκεσε 29 χρόνια.
Σκηνές αγαλλίασης εκτυλίχθηκαν χθες σε χριστιανικές και σουνιτικές περιοχές του Λιβάνου μετά την πτώση του «τυράννου» Άσαντ.
«Η λαϊκή βάση σας σήμερα έχει ανάγκη αληθινό κράτος, ανοικοδόμηση», είπε ο ηγέτης των Λιβανικών Δυνάμεων, που πρόσκειται στη Σαουδική Αραβία και στις ΗΠΑ, ενώ ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε προπύργιο της Χεζμπολά τους δυο μήνες ανοικτού πολέμου, από τα τέλη Σεπτεμβρίου ωσότου τέθηκε σε εφαρμογή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός την 27η Νοεμβρίου.
Αντίπαλοι της Χεζμπολά στον Λίβανο και στο εξωτερικό θεωρούν ότι ο πόλεμος με το Ισραήλ και η πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ την αποδυνάμωσαν πολύ.
Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε ικανοποίηση διότι έπεσε «κεντρικός» παράγοντας του «άξονα του κακού» του οποίου ηγείται κατ’ αυτόν το Ιράν, βλέποντας στην εξέλιξη «άμεση συνέπεια» των πληγμάτων που κατάφερε ο στρατός του στην Τεχεράνη και στη Χεζμπολά.
Ο Σαμίρ Τζάτζα κάλεσε τη Χεζμπολά, τη μόνη παράταξη που διατήρησε τα όπλα της μετά τον εμφύλιο, στο όνομα του αγώνα κατά του Ισραήλ, να καταρτίσει με τον λιβανικό στρατό «οδικό χάρτη» που θα καταλήξει «στη διάλυση της στρατιωτικής υποδομής της».
Εκφράστηκε καθώς πλησιάζει κοινοβουλευτική συνεδρίαση, προγραμματισμένη για την 9η Οκτωβρίου, για την ανάδειξη νέου προέδρου, έπειτα από δυο χρόνια που ο θώκος μένει κενός στον Λίβανο εξαιτίας των διαφωνιών ανάμεσα στη Χεζμπολά και τους αντιπάλους της, ιδίως τις ΛΔ.