Να αρχίσει άμεσα την πολιτική μετάβαση με προσωρινή κυβέρνηση και εκλογές αργότερα μέσα στο χρόνο καλεί τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ ψήφισμα που ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ.

«Αυτό το ψήφισμα κάνει σαφές ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ πρέπει άμεσα να ξεκινήσει την ειρηνική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, Δημοκρατικός και επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Σώματος.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα αναφέρει ότι ο Μουμπάρακ θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει την ειρηνική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης της εξουσίας σε μία προσωρινή κυβέρνηση και σε συνεργασία με ηγέτες της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, των πολιτών και του στρατού, να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων διεθνώς εκλογών αυτό τον χρόνο.

Επίσης αναφέρει ότι «σαφή μέτρα» πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και να επιτραπεί ο σχηματισμός ανεξάρτητων πολιτικών κομμάτων.

Επιπλέον, στο ψήφισμα εκφράζεται ανησυχία για οργανώσεις με ακραίες ιδεολογίες τις οποίες κατονομάζει και αναφέρεται συγκεκριμένα στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Επιμένει η Αίγυπτος να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979 με το Ισραήλ ανεξάρτητα με το ποιός βρίσκεται στην εξουσία.