Τα θέματα που ήταν προγραμματισμένα να συζητηθούν στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ήταν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην παγκόσμια ασφάλεια, ο πυρηνικός αφοπλισμός, η απειλή του κυβερνοπολέμου και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
Όμως το πρόσφατο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και η πολιτική κρίση στην Αίγυπτο και την Τυνησία ανατρέπουν την ατζέντα της διάσκεψης που αρχίζει την Παρασκευή.
Στην ετήσια διάσκεψη συμμετέχουν ηγέτες από όλον τον κόσμο, υπουργοί και ένας σημαντικός αριθμός ειδικών σε θέματα ασφαλείας. Στην φετινή διάσκεψη θα παραβρεθούν η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η γερμανίδα καγγελάριος Αγγελα Μέρκελ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για όλους τους συμμετέχοντες να εξετάσουν τα γεγονοτα που συμβαίνουν στον αραβικό κόσμο και στη Μέση Ανατολή.
Στο περιθώριο της διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί, μετά την πρόταση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, συνάντηση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον θα ανταλλάξει με τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ τα έγγραφα για τη νέα συνθήκη START.
Ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, γερμανός διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ισινγκερ δήλωσε πως θα προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να περιλάβει τις τελευταίες εξελίξεις στο ήδη βαρύ πρόγραμμα της διάσκεψης.
Στο Μόναχο, αναμένεται να φτάσουν και μέλη των κυβερνήσεων της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ, όπως και ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή και ανώτατοι ισραηλινοί αξιωματουχοί.
Ο πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ και την Βρετανία πιστεύει ότι ηγέτες της περιοχής θα πρέπει να διδαχτούν από την εμπειρία των ανατολικοευρωπαϊκών κρατών που πέρασαν από τον κομμουνισμό στην δημοκρατία.