Τις τελευταίες ημέρες, σοκαριστικές εικόνες αποκαλύπτουν τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών που πλήττουν την Ισπανία, ωστόσο ένα εκπληκτικό βίντεο έχει αναδείξει πώς η αρχαία τεχνολογία βοήθησε να σωθεί μια μικρή πόλη από την καταστροφή. Ένα 2.000 ετών ρωμαϊκό φράγμα στην Αραγωνία εμπόδισε τις πλημμύρες στο Αλμονασίντ ντε λα Κούβα.
Πιο συγκεκριμένα οι σφοδρές βροχές χτύπησαν την περιοχή, αλλά τα νερά αποθηκεύτηκαν μέχρι το όριο του φράγματος, αποφεύγοντας έτσι την υπερχείλιση προς την πόλη, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Ως αποτέλεσμα, ήταν οι κάτοικοι να προστατευτούν από τα νερά, κάτι που δεν έγινε σε άλλες περιοχές της Ισπανίας.
Σύμφωνα με την Daily Mail στη συγκεκριμένη πόλη δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή τραυματισμοί.
Δυστυχώς, οι πλημμύρες έχουν αποβεί θανατηφόρες σε άλλες περιοχές, με τους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για περισσότερους από 400 νεκρούς, καθώς επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 2.000 άτομα παραμένουν αγνοούμενα. Ο επίσημος αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 211, όπως δήλωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο το πρωί, καθώς οι διασώστες συνεχίζουν να ερευνούν σπίτια αναζητώντας επιζώντες ή σορούς.
«Υπάρχουν ακόμα δεκάδες άνθρωποι που αναζητούν τους αγαπημένους τους και εκατοντάδες νοικοκυριά που πενθούν την απώλεια ενός συγγενή, ενός φίλου ή ενός γείτονα», δήλωσε ο Σάντσεθ τέσσερις ημέρες μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη Βαλένθια. Καθώς η κριτική για την αντίδραση της τοπικής και κεντρικής κυβέρνησης εντείνεται, ο Σάντσεθ σημείωσε: «Η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική και δραματική. Σχεδόν σίγουρα μιλάμε για τις χειρότερες πλημμύρες που έχει δει η ήπειρός μας μέχρι στιγμής αυτή την εκατονταετία».
Η περιφερειακή πρόεδρος της Βαλένθια, Κάρλος Μαζόν, δήλωσε ότι η κυβερνητική γραμμή έκτακτης ανάγκης εξακολουθεί να δέχεται χιλιάδες κλήσεις από ανθρώπους που αναζητούν απεγνωσμένα συγγενείς και φίλους, ημέρες μετά την έκδοση των πρώτων προειδοποιήσεων. Πολλοί κάτοικοι της Βαλένθια ανέφεραν ότι οι προειδοποιήσεις που εκδόθηκαν στις 8 μ.μ. της Τρίτης ήταν αργοπορημένες, καθώς πολλοί βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην κίνηση κατά την επιστροφή τους από τη δουλειά, παγιδευμένοι μέσα στα οχήματά τους, ενώ πολλοί σκαρφάλωσαν στις οροφές των αυτοκινήτων τους καθώς τα νερά ανέβαιναν.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια γυναίκα διασώθηκε ζωντανή χθες μετά από τρεις ημέρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο, δίπλα στη νεκρή πεθερά της. Οι διασώστες την ανακάλυψαν αφού άκουσαν τις κραυγές της για βοήθεια, καθώς έλεγχαν τα οχήματα στην πληγείσα πόλη Μπενετούσερ. Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Πολιτικής Προστασίας, Μάρτιν Πέρεζ, αποκάλυψε διάσωση αργά χθες το βράδυ, αποσπώντας χειροκροτήματα από 400 εθελοντές σε ένα δημοτικό γυμναστήριο στη γειτονική Μονκάδα.
Ο Πέρεζ φάνηκε εμφανώς συγκινημένος καθώς τους ενημέρωσε σχετικά, φορώντας την λερωμένη στολή του. «Μετά από τρεις ημέρες βρήκαμε ένα άτομο ζωντανό σε ένα αυτοκίνητο».
Η ανώνυμη γυναίκα φαίνεται ότι διασώθηκε από μια πλημμυρισμένη σήραγγα στην Μπενετούσερ, στα προάστια της επαρχιακής πρωτεύουσας, σε μια περιοχή που ονομάζεται Χόρτα Σουντ, όπου σημειώθηκαν οι περισσότεροι από τους 211 επιβεβαιωμένες θανάτους.
Οι πυροσβέστες ντυμένοι με ειδικά ρούχα βρέθηκαν μέχρι τον λαιμό μέσα στο νερό ελέγχοντας τα οχήματα στη σήραγγα, τρεις ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από καταιγίδες. Τοπικές αναφορές ανέφεραν ότι η γυναίκα είχε παγιδευτεί από άλλα αυτοκίνητα που είχαν σωρευτεί πάνω από το δικό της.
Η σήραγγα, η οποία βρίσκεται μεταξύ των δήμων Μπενετούσερ και Αλφάφαρ, έχει χαρακτηριστεί «μαύρη σήραγγα» από την εφημερίδα El Mundo. Οι πυροσβέστες συνεργάζονται με έναν εθελοντή χειριστή τρακτέρ για να αποσύρουν τα αυτοκίνητα από το νερό πριν ελέγξουν για τυχόν επιζώντες.
Σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι οι δύτες της Πολιτικής Φρουράς εισέρχονται σε πλημμυρισμένα γκαράζ στην Μπενετούσερ, όπου οι ντόπιοι τους έχουν ενημερώσει ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι παγιδευμένοι.
Οι καταιγίδες αιφνιδίασαν τους ανθρώπους, καθώς συνέχιζαν την καθημερινότητά τους. Σε ελάχιστο χρόνο, τα βρώμικα νερά κάλυψαν δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές και εισέβαλαν σε σπίτια και επιχειρήσεις σε χωριά, στα νότια προάστια της Βαλένθια.
Οι αντιπλημμυρικές υποδομές της περιοχής δεν ήταν αρκετά ισχυρές για να αντέξουν τέτοιες ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ τα αποχετευτικά συστήματα αποδείχτηκαν ανεπαρκή, σύμφωνα με ντόπιους και μάρτυρες. Η παραθαλάσσια περιοχή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ξαφνικές πλημμύρες λόγω της σκληρής επιφάνειας του εδάφους και της ευαισθησίας της στο καιρικό φαινόμενο DANA, όπως ονομάζεται στην Ισπανία.
Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες καταιγίδες, το φαινόμενο μπορεί να σχηματιστεί ανεξάρτητα από τους πολικές ή υποτροπικές ροές και συμβαίνει όταν ψυχρός αέρας φυσά πάνω από τα ζεστά νερά της Μεσογείου, προκαλώντας την άνοδο θερμότερου αέρα και τον σχηματισμό επιβλητικών, πυκνών, γεμάτων νερού νεφών. Αυτά τα σύννεφα μπορούν να παραμείνουν πάνω από την ίδια περιοχή για πολλές ώρες, αυξάνοντας την καταστροφική τους δύναμη, συχνά προκαλώντας μεγάλες χαλαζοπτώσεις και ανεμοστρόβιλους, όπως παρατηρήθηκε αυτή την εβδομάδα.
Η χώρα έχει επίσης υποφέρει από σχεδόν δύο χρόνια ξηρασίας, πράγμα που σημαίνει ότι όταν ήρθε η κατακλυσμιαία βροχή, το έδαφος ήταν τόσο σκληρό που δεν μπορούσε να απορροφήσει τη βροχή, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις των ξαφνικών πλημμυρών. Στο μεταξύ, η ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία της Μεσογείου επιδείνωσε την κατάσταση.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι κύκλοι ξηρασίας και πλημμυρών αυξάνονται με την κλιματική αλλαγή.