Πρωτοβουλίες για τη λήψη μέτρων ώστε να προστατεύονται πιο αποτελεσματικά, κυρίως τα παιδιά και οι οικιακοί βοηθοί, από την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μάλιστα, δεσμεύτηκε να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις.

«Θέλουμε να είμαστε ο καλύτερος υποστηρικτής των ιδεωδών μας και ξέρουμε ότι μπορούμε να δράσουμε πιο αποτελεσματικά για να μειωθεί η ακούσια δουλεία και η σκλαβιά στη χώρα μας», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον και ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον θα καθιερώσει μια ετήσια συνεδρίαση πληροφόρησης για τους διπλωμάτες που υπηρετούν στις ΗΠΑ και τους οικιακούς βοηθούς τους στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που άρχισε πέρυσι για την προστασία των οικιακών βοηθών που οι διπλωμάτες παίρνουν μαζί τους στις πόλεις όπου υπηρετούν. Στόχος είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος από τη διπλωματική κοινότητα, πρόσθεσε.

Ανέφερε μάλιστα πως στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να βελτιωθούν οι κανονισμοί και οι πρακτικές ώστε τα παιδιά που εξαναγκάζονται στην πορνεία να αντιμετωπίζονται ως θύματα και όχι ως εγκληματικά στοιχεία και να τους δίδεται η βοήθεια την οποία έχουν ανάγκη.