Η χθεσινή ημέρα σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, καθώς οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον ηγέτη της οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ. Τα στρατεύματα των IDF φαίνεται ότι συνάντησαν τον Σινουάρ τυχαία κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης στη Γάζα πριν ανακαλύψουν ότι είχαν σκοτώσει τον «πιο καταζητούμενο άνθρωπο του Ισραήλ».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η δολοφονία του Σινουάρ – κύριου αρχιτέκτονα των περσινών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ – σημαίνει ότι το κακό δέχθηκε ένα βαρύ πλήγμα, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν είναι το τέλος του πολέμου στη Γάζα.

Η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ ξεκαθάρισε έναν λογαριασμό για το Ισραήλ και απέδωσε κάποια δικαιοσύνη στους Ισραηλινούς, αλλά έθεσε επίσης πολλά ερωτήματα για το μέλλον του πολέμου και της Χαμάς.

Ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή, Alistair Bunkall, κάνει μια αναφορά στα έξι ερωτήματα που τίθενται πλέον…

  1. Ο Σινουάρ θα αντικατασταθεί, αλλά από ποιον;

Τα περισσότερα από τα ανώτερα στελέχη της Χαμάς στη Γάζα έχουν ήδη εξαλειφθεί. Ο προφανής διάδοχος θα ήταν πιθανώς ο αδελφός του, ο Μοχάμεντ Σινουάρ, αν είναι ακόμη ζωντανός.

Όμως δεν έχει την εξουσία ή τους οπαδούς του αδελφού του, οπότε μπορεί αυτός, ή κάποιος άλλος ηγέτης, να κρατήσει την ομάδα ενωμένη;

  1. Τι σημαίνει η εξέλιξη για τους ομήρους που παραμένουν στη Γάζα;

Ο Σινουάρ ήταν το σημείο αναφοράς της Χαμάς στη Γάζα. Μέχρι να οριστεί ο διάδοχός του, δεν είναι σαφές με ποιον μπορούν να γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

  1. Άφησε ο Σινουάρ οδηγίες για τον χειρισμό της υπόθεσης των ομήρων σε περίπτωση θανάτου του; Θα επιδιώξει η Χαμάς να τους εκδικηθεί για τη δολοφονία του ηγέτη της;
  2. Πόσο κρίσιμος ήταν ο ρόλος του Σινουάρ στον συντονισμό της Χαμάς τους τελευταίους μήνες;

Η ομάδα ήταν ήδη αρκετά κατακερματισμένη και είχε γίνει ακόμη πιο κατακερματισμένη τους τελευταίους μήνες.

Σε ποιο βαθμό διατηρούσε την τακτική καθημερινή ηγεσία ή ήταν μια φιγούρα που κρυβόταν και διέφευγε;

  1. Θα εμπνευστούν οι εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς από τον θάνατό του για να συνεχίσουν να πολεμούν το Ισραήλ ή κάποια από τα πιο μετριοπαθή μέλη θα το δουν ως μια ευκαιρία να κάνουν πίσω;
  2. Τι γίνεται με την ηγεσία της Χαμάς στο εξωτερικό, στο Κατάρ και την Τουρκία, μετά από αυτή την εξέλιξη; Ποια επιρροή διατηρεί και έχει απομείνει κάποια επιρροή στην οργάνωση στη Γάζα;

«Η απάντηση σε ορισμένα ή όλα τα ερωτήματα θα επηρεάσει σημαντικά τη μελλοντική πορεία του πολέμου», καταλήγει ο ανταποκριτής του Sky News.